Painea albinelor: antioxidanti si enzime pentru o digestie optima

Daca cele mai cunoscute beneficii ale pasturii se refera la intarirea sistemului imunitar, detoxifierea ficatului, stimularea fertilitatii si a libidoului si stimularea unei digestii sanatoase, cele mai noi vesti bune se refera la proprietatile antioxidante si la calitatea enzimelor regasite in produsul apicol.

Ce inseamna pastura?

Pastura reprezinta polenul cules de albine amestecat cu enzimele lor digestive, in celulele stupului, dupa ce acestea au fost acoperite cu un strop de miere si ceara. Mixtura rezultata trece prin procese chimice diferite ale enzimelor si microorganismelor, in conditii de umezeala si temperatura de 35-36 grade C. Dupa doua saptamani, putem sa numim mixtura finala „painea albinelor”. Pastura este principala sursa de proteine, lipide, microelemente si vitamine si cel mai bogat aliment nutritiv atat pentru albine, cat si pentru oameni. Mai nou, descoperim ca este o sursa plina de antioxidanti.

In publicatiile straine din ultimii ani, s-au tot discutat proprietatile revigorante ale  produselor apicole precum mierea, laptisorul de matca, propolisul sau polenul, concluzionandu-se ca acestea detin abilitati antioxidante importante. Totusi, pastura – mai putin recunoscuta – se bucura de cea mai buna concentratie de antioxidanti si enzime. Antioxidantii sunt substante chimice care detin o proprietate unica de a proteja organismul de radicalii liberi de oxigen si de a intarzia procesul de imbatranire. Ei sustin sistemul imunitar al organismului in fata cancerului, bolilor de inima, poluarii si a altor afectiuni provocate de radicalii liberi.

Pastura contine in jur de 20% proteine, 3% lipide, 24-35% carbohidrati, 3% minerale si vitamine; este vorba despre proteine bine echilibrate, toti aminoacizii esentiali, spectrul complet de vitamine (C, B1, B2, E, H, P, acid nicotinic, acid folic), acid pantotenic, pigmenti si alti compusi activi biologic – enzimele: zaharoza, amilaza, fosfataza, flavanoide, carotenoide, hormoni. Mai mult, painea albinelor contine peste 25 de micro si macro elemente precum fierul, calciul, fosforul, potasiul, cuprul, zincul, seleniul si magneziul.

Compozitia pasturii si efectele reflectate asupra organismului: antioxidanti si enzime in proportii optime

Compozitia pasturii difera de cea a polenului. Acest lucru apare in urma aciditatii crescute datorate prezentei acidului lactic de 6 ori mai mare decat in polen si a vitaminei K din abundenta.

Cercetarile de pana acum au incercat sa prepare hidrolizatii enzimatici ai pasturii – peptide – care au fost usor de extras cu ajutorul pepsinei, tripsinei (proteaze gastrointestinale) si papainei (proteica). Rezultatele au aratat ca hidrolizatii enzimatici au valorile nutritive foarte ridicate datorita concentratiei mari de proteine. Mai mult, ei furnizeaza aminoacizii si detin proprietati antioxidante formidabile. Concluzionand, pastura beneficiaza de o remarcabila activitate antioxidanta similara sau superioara chiar celei a 1mm de alfa-tocoferol (vitamina E). S-au observat si activitati similare cu cele de la diverse alimente fermentate, cum ar fi sosul de peste, sake, otet, branză, miso si natto. Studiile actuale arata ca hidrolizatii enzimatici din painea albinelor sunt de mare ajutor nu numai in dietele alimentare, dar, de asemenea, si pentru pacientii supusi diferitelor boli precum cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul si mai ales, hipertensiune arteriala. Aceste descoperiri nu fac decat sa creasca si mai mult importanta pasturii in sanatatea organismului uman.