Pastura, un medicament natural cu beneficii inepuizabile!

Cercetari din lumea intreaga, de la cele din Statele Unite, pana la cele din Lituania si Romania, i-au verificat si demonstrat potentialul asupra sanatatii, punctand beneficii in special pentru oboseala cronica, boli hepatice, stress, anemie, sistem imunitar deficitar, cancer de prostata, sistem digestiv si chiar colesterol marit. Dar despre ce aliment-minune este vorba?

Pastura este un aliment produs de albine: o mixtura de polen “bombardat” cu bacterii, enzime si nectar, care detine cantitati sanatoase de minerale, vitamine, enzime si mai ales, proteine si carbohidrati. Studiile stiintifice demonstreaza permanent ca  abunda in enzime si coenzime esentiale pentru sistemul digestiv, dar si pentru un raspuns imunitar puternic.

Albinele trebuie sa treaca polenul printr-un complex proces de fermentatie sub conditii fizice, chimice si microclimatice stricte, pentru a se putea hrani cu el. Ele injecteaza 227 de microorganisme (106 specii de ciuperci, 82 tipuri de drojdii, si 39 de specii de bacterii). Polenul este biologic imbogatit cu aminoacizi, vitamine, minerale si alte substante si devine usor asimilabil de corp.

Enzimele din pastura sunt vitale pentru un metabolism chimic echilibrat, de aceea, acest exceptional produs apicol este vazut drept un aliment perfect din punct de vedere nutritional: contine 25% proteine cu cel putin 18 aminoacizi, ofera 12 vitamine, 28 minerale, 11 enzime si coenzime, 14 acizi grasi si 11 carbohidrati. Printre cele mai importante, numim vitamina A, complexul de vitamine B, acidul folic, acidul pantotenic, acidul nicotinic, riboflavina, 6 hormoni sexuali etc.

Un elixir real  al tineretii si vitalitatii

Pastura a fost folosita inca din timpurile incasilor, mayasilor si aztecilor, care au consumat-o pentru energizare si intinerire. In ziua de azi, cand vorbim despre pastura, ne referim la o serie lunga de beneficii pentru sanatate: de la cresterea hemoglobinei in sange, la intinerirea organismului si imbunatatirea notabila a potentei. Este un booster rapid al energiei, de aceea se recomanda ca supliment impotriva oboselii si letargiei.
Imbunatateste functiile mentale, in special memoria, si starea emotionala, ajutand oamenii sa treaca cu bine peste perioadele de stress.

Hepatoprotector de incredere

Pastura poate fi folosita in alimentatie de persoanele care sufera de boli hepatice  sau de pacientii care sunt obligati sa ia medicamente cu efect hepatotoxic timp indelungat. Pastura creste apetitul, amelioreaza tonul pielii si vigoarea tesuturilor, are efect radioprotector si un efect pozitiv asupra sanatatii organelor corpului.

Creste dorinta sexuala si previne problemele de prostata sau de fertilitate

Libidoul sau dorinta sexuala este o problema moderna care are importanta majora in mentinerea sanatatii psihice si fizice. Fiind o problema delicata, oamenii sunt interesati in mentinerea unei vieti sexuale active – in special barbatii. Putem spune ca este alternativa naturala la Viagra, pe termen indelungat. Un alt avantaj al „painii albinelor” demn de luat in calcul consta in prevenirea si tratarea problemelor de prostata. Pentru femei, este un ajutor binevenit pentru fertilitate – stimuleaza ovarele si mentine sanatatea ovulelor.

Pastura regleaza metabolismul, colesterolul si ajuta in curele de slabire

Consumata zilnic, timp de cateva saptamani, pastura potoleste apetitul, de aceea este indicata in curele de slabire. In plus, studiile medicale au aratat ca are o mare influenta asupra functionalitatii intestinelor. Ajuta in special in cazul constipatiei, chiar si a celei cronice. Are foarte putine calorii si ajuta la diminuarea colesterolului „rau” din sange si a trigliceridelor.

Anemia este combatuta cu „painea albinelor”

Studiile facute pe animale de laborator au aratat ca ingestia pasturii are efecte benefice asupra sangelui. O crestere vertiginoasa a celulelor albe si rosii a fost notata. In urma consumului de pastura de catre pacientii anemici, hemoglobinele (celulele rosii care transporta oxigenul) au crescut considerabil. O lingurita la micul dejun creste numarul celulelor rosii din sange la aproape 800.000 intr-o luna! De asemenea, „painea albinelor” diminueaza problemele inimii, intareste muschiul cardiac si protejeaza impotriva arteriosclerozei.

Oamenii de stiinta rusi care, impreuna cu cei romani si francezi, au realizat numeroase cercetari asupra produselor apicole, au confirmat ca pastura contine „tot ceea ce are nevoie organismul uman pentru a supravietui”. Prezenta ruteniului in pastura consolideaza peretii vaselor de sange si pentru acest fapt, este considerata o „unealta” eficienta impotriva infarctului cerebral, infarctului cardiac si capilarelor dilatate de la suprafata pielii si a ochilor.

Remediu natural in anumite forme de cancer, tumori si de mare ajutor in chimioterapie

Unul dintre cele mai bune motive pentru care pastura este considerata pe drept un medicament puternic si natural este acela ca poate intarzia aparitia tumorilor canceroase sau chiar proteja fata de cancer. Aceste rezultate vin in urma a 50 de ani de studii facute pe soareci special crescuti in laborator si nu numai.
Vestile bune vin de la Universitatea din Viena, unde s-a realizat un studiu pe 25 de femei care sufereau de cancer uterin inoperabil. Pentru ca operatia era imposibila, femeile au trecut la chimioterapie. Cele care au consumat pastura au beneficiat rapid de inmultirea celulelor sistemului imunitar care sa lupte impotriva cancerului, cat si de productia mare de anticorpi. De asemenea, au mentionat un nivel ridicat de hemoglobine si de rezistenta la infectii. Aceste femei au suferit si mai putin de efectele adverse ale chimioterapiei – lipsa apetitului, slabiciune, starea de voma, caderea parului. In Romania, s-au realizat cercetari la Institutul Agronomic, Facultatea de Zootehnie, care au demonstrat efectele de intarire a imunitatii in urma consumului de produse apicole deosebite, prin nivelul ridicat de hemoglobine.

Ajutor de baza pentru sistemul digestiv si flora intestinala, datorita continutului de bacterii bune

Pastura mentine flora intestinala in cele mai sanatoase proportii de bacterii, reprezentand un real ajutor in timpul consumului de antibiotice si al alimentatiei proaste. Fiind un produs fermentat de albine si imbinat cu o serie de bacterii si microbi, pastura face ca flora intestinala sa fie  restaurata si sa tina la distanta infectiile, iar sistemul digestiv sa isi revina la o stare excelenta.

Exista, totusi, un motiv pentru care apicultorii nu ofera atat de multe produse pe baza de pastura: daca societatea albinelor este deprivata de ea, nu ar mai exista matca sau albine lucratoare eficiente si ar aparea numeroase infectii care le-ar distruge cu totul organizarea. Practica prin care se extrage pastura din fagure este dificila si cu greu se pot extrage 140g intr-o zi. Apicultorii incearca sa includa acest produs-minune in compozitia altor produse apicole sau sa exploateze cu minime consecinte „painea” din stup, aducand in viata oamenilor un elixir pe termen lung pentru intinerire si protejarea sanatatii, zi de zi.