Beneficii și proprietăți terapeutice ale pasturii de albine
Păstura sau “pâinea albinelor” este un polen superior, îmbogățit cu enzime, miere, nectar și microorganisme benefice. Polenul proaspăt recoltat este prelucrat de către albinele tinere și lăsat la fermentat timp de trei luni, până ce devine păstură.
Păstura este hrana de bază a familiei de albine și are un rol esențial în producerea celorlalte apicole – în lipsa păsturii scade producția de miere, ceară și lăptișor de matcă.
Pâinea albinelor este un produs apicol unic prin caracteristicile biochimice deosebite și prin proprietățile terapeutice, printre care:
- îmbunătățește activitatea ficatului
- reduce trigliceridele și colesterolul rău din sânge
- acționează ca un agent de detoxifiere și stimulează digestia
- diminuează stresul, oboseala, redă vitalitatea
- ameliorează durerile de cap, reduce frecvența migrenelor
- remediu anti-îmbătrânire, stimulează longevitatea
- scade riscul apariției cancerului ; adjuvant în chimioterapie
- previne și tratează anemiile
- energizant natural, cu efect prelungit, crește rezistența la efort
- are efect antibacterian antiinflamator
Păstura de albine conține 27 de minerale esențiale, proteine, aminoacizi, acizi grași, coenzime, carbohidrați și vitamine de bază care îi oferă o valoare nutritivă ridicată și o plasează în categoria alimentelor complete care ajută pe termen lung rezistența generală a organismului. Este ușor de digerat, iar datorită acidului lactic din compoziție își păstrează proprietățile, dacă este depozitată corespunzător.
7 afectiuni pentru care este indicată pastura
Afecțiuni hepatice și digestive
Păstura poate fi foarte utilă în prevenirea si tratamentul hepatitelor, cirozelor și bolilor digestive datorită conținutului ridicat in substante utile, care ajuta si la refacerea florei intestinale, inclusiv prin inhibarea dezvoltarii microorganismelor periculoase (patogene). Substanțele active din păstură ajută o detoxifiere profundă, reglează activitatea intestinală și regenerează ficatul. Combate efectele negative ale consumului de alcool și tutun prin regenerarea ficatului si plamanilor si completarea deficitului de seleniu. Păstura accelerează digestia și are pH-ul acid astfel încât este mai ușor asimilabilă de către organism.
Afecțiuni imunologice
Are rol antibacterian, lucru care ajuta functionarea sistemului imunitar. Bacteriile benefice din compoziția păsturii cresc rezistența imunitară, iar polifenolii și vitamina C acționează ca un scut împotriva radicalilor liberi, previn infecțiile care cedează greu la antibiotice și grăbesc vindecarea acestora.
Tulburări de creștere la copii
Păstura este un hiperaliment puternic nutritiv, care conține toate substanțele necesare dezvoltării armonioase a copiilor. Echilibrează alimentația deficitară prin conținutul bogat în proteine vegetale de calitate (peste 25% din compoziție), spectrul de vitamine și minerale. Facilitează absorbția fierului în organism, susține masa și crește forța musculară.
Afecțiuni ale sistemului nervos
Susține și stimulează activitatea cerebrală, îmbunătățește capacitatea de concentrare și memorare. Păstura este o sursă bogată de betacaroten care previne apariția afecțiunilor degenerative cum ar fi Alzheimer și echilibrează sistemul nervos central. Ameliorează amețelile de origine neurologică și nevrozele.
Afecțiuni cardiovasculare
Conține minerale și oligoelemente cu rol în formarea celulelor roșii din sange (hematii) și vitamina K, un nutrient care scade riscul de atac de cord și ajuta la prevenirea aterosclerozei. Vitamina E din compoziție are efect antioxidant și întărește inima. Consumul de păstură redă elasticitatea vaselor de sânge și are acțiune benefică asupra întregului sistem cardiovascular.
Sexologie
Păstura este un bio-stimulator natural și conține cantități însemnate de fitohormoni care stimulează fertilitatea și libidoul. Reduce efectele stresului și are efecte energizante și afrodiziace care îmbunătățesc funcția sexuală.
Oncologie
Acizii nucleici, antioxidanții și enzimele din compoziția păsturii încetinesc procesele de dezvoltare tumorală și îmbătrânire celulară și stimulează metabolismul general. Păstura are rol de adjuvant în tratamentul cancerului gastric, al intestinului gros și de prostată, combate efectele adverse ale radio și chimioterapiei.
Păstura poate fi asociată si cu alte remedii si terapii naturiste cărora le potențează efectul.
În ce condiții trebuie evitată pastura de albine
Păstura este contraindicată persoanelor cu alergii, hipersensibilitate la produsele apicole.
Cum se consumă pastura
Păstura crudă se consumă zilnic, în cure de minimum 6 săptămâni. Este indicată atât copiilor, cât și adulților, iar doza uzuală recomandată este de 1 linguriță pe zi, de preferință cu 30 de minute după micul dejun.
Cum se păstrează
Păstura se păstrează ca atare sau în miere (în proporție de 50%), la loc uscat și răcoros, unde temperaturile nu depășesc 15-20 grade Celsius, în ambalajul bine închis.
Cum alegi cea mai bună păstură
Dacă vrei să te asiguri că păstura este de calitate, verifică dacă aceasta îndeplinește următoarele criterii:
- este crudă, recoltată direct din stupine atent îngrijite; păstura 100% naturală are culoare cafenie și gust dulce-acrișor
- provine de la un producător specializat în domeniu, care comercializează păstură naturală și nealterată
- magazinul are o relația apropiată cu apicultorii și verifică periodic felul în care se colectează și depozitează păstura,
Recomand folosirea pasturii, in special a celei crude (proaspat congelate) după verificarea tolerantei, de către orice persoana, non-stop, toata viața, ca si inlocuitor posibil de carne si produse lactate.
Dr. Stefan Stangaciu