Matca este un membru important al stupului, și nu numai pentru ca este unică în cadrul populației familiei, ci pentru că ea este vitală pentru menținerea acelei populații. O matcă sau regina albinelor, poate face până la 2000 de ouă pe zi. De asemenea aceasta este principala ei activitate. Nu sunt singurele calitati. Se spune ca mătcile conduc stupul precum un monarh, dând în continuu ordine albinelor.

CUM ARATA REGINA ALBINELOR ?

Matca este sufletul unui stup de albine si singura femela fecunda din stup, avand rolul de a procrea si perpetua familia albinelor. De obicei, exista doar o singura matca intr-un stup. Ea are un corp lung (20-25 mm), un cap mic, un abdomen foarte bine dezvoltat, aripi mici in comparatie cu corpul ei, si o greutata ce variaza intre 250-280 mg.

Picioarele sale sunt mai lungi si mai intunecate decat ale albinelor lucratoare si nu detine buzunare de polen. Limba ei este mai scurta si nu poate fi folosita pentru colectarea nectarului. Intepatura reginei albinelor este mai lunga decat a albinelor lucratoare, dar nu are forta necesara pentru a intepa o fiinta umana. Matca foloseste aceasta arma doar pentu a-si ucide adversarii adica, alta regina.

Tocmai prin prezenta reginei albinelor, familiile de albine au reusit de-a lungul timpului  să atingă un model de organizare şi de eficienţă nemaiîntâlnit. Încă de la construcţia căsuţelor hexagonale, care sunt considerate şi de om ca fiind cele mai rezistente construcţii, modul cum comunică între ele albinele, modul cum reuşesc să supravieţuiască pe timp de iarnă prin reglare termică.

Este usor sa facem distinctie intre o matca tanara si una batrana. Astfel, cele tinere au abdomenul plin de oua, aripile intacte, iar mainile si corpul sunt acoperite cu fire mici de par. Matcile care au mai mult de trei ani nu au par, au aripi rupte si se misca foarte incet. Spre sfarsitul vietii sale o matca depune cel mai adesea oua nefertile, de trantor.

POT FI INSEMINATE ARTIFICIAL REGINELE ALBINELOR?

In ultimii ani, procesul de inseminare artificiala al matcii a fost foarte dezvoltat. Pentru a parcurge acest proces, apicultorul are nevoie de dexteritate, care poate fi obtinuta numai dupa ani de practica in apicultura, si instrumente sterilizate. Un avantaj al inseminarii artificiale este imperecherea controlata, deoarece apicultorul este cel care selecteaza anumiti trantori, a caror spermatozoizi vor fi folositi in procesul de reproducere. Cel mai mare dezavantaj al acestui proces sunt cavitatile goale, care apar rar in cazul fertilizarii naturale.

Dupa doua sau trei fertilizari de succes, fie artificiala sau naturala, matca incepe sa depuna oua. Acesta este un proces de maturizare care se incheie atunci cand ouale sunt eliminate din trompele uterine in vagin, unde sunt fertilizate. Aici spermatozoizii care vin din buzunarul spermatic penetreaza membrane oului. Albinele lucratoare si matcile pot cloci numai din oua fertile . De asemenea, matca poate depune oua nefertile din martie pana in iunie. Inainte si dupa aceasta perioada de timp, matca depune numai oua fecundate.

CUM ISI PETREC VIATA REGINELE ALBINELOR ?

Revenind la reginele albinelor trebuie specificat ca ele isi petrec toate viata inauntrul stupului. De obicei, ele il parasesc o singura data pentru zborul nuptial. In caz de roire, matca paraseste stupul pentru totdeauna. Aceasta nu se mai intoarce niciodata.  De obicei, un stup are o singura matca. Totusi, exista cazuri in care exista doua regine in acelasi stup. Aceasta situatie are loc inainte de roire, sau cand o matca a imbatranit si albinele si-au facut una noua, tanara. Ele nu o omoara pe cea veche, dar o lasa sa traiasca in stup pana cand eventual, moare.

Exista si cazuri in care daca doua regine tinere se intalnesc, se lupta pana cand cea mai puternica sau cea mai vicleana castiga. Matca nu tolereaza nici un rival in interiorul stupului. De aceea, in momentul in care cloceste, ucide toate celelalte potentiale regine. Totusi, cand albinele vor sa roiasca, o previn pe regina sa nu mai ucida larva matca.

Exista si cazuri insa in care albinele isi omoara matca. Astfel, daca un apicultor isi incepe activitatea prea devreme in stup, cand albinele nu s-au recuperat complet dupa somnul lor de iarna, se supara atat de tare, incat isi omoara accidental regina. Daca un apicultor tine matca in mana lui pentru prea mult timp, matca isi pierde mirosul, iar albinele lucratoare o percep ca pe un strain, prin urmare o omoara.

DE CATE ORI SE IMPERECHEAZĂ MATCILE ?

Multe dintre insecte au o viață scurtă, dar s-ar putea sa va surprindă ca o regină poate trăi până la 7 ani. Prolificitatea ei depinde de numărul trântorilor cu care s-a împerecheat, ea stochează sperma într-un organ specific numit spermatecă. Regina albinelor se împerechează cu mai mulți trântori în cadrul aceluiași zbor, dar acest lucru se întâmpla o singură dată în viața ei. O matcă împerecheată poate dezvolta bine familia, dar odată ce își pierde prolificitatea ea nu se mai poate împereche a doua oară și este schimbată de către albine. Majoritatea mătcilor trăiesc în jur de 3 ani.

CUM ARATA OUALE REGINELOR ?

Ouale reginelor albinelor sunt identice. Albinele lucrătoare înlocuiesc matca bătrâna sau matca cu disfuncționalități folosind ouăle vechii mătci. O matcă poate ponta ouă fecundate sau oua nefecundate. Ouale nefecundate sunt destinate producerii de trântori iar din ouăle fecundate pot ieși albine lucrătoare sau mătci, destinația fiind dată de hrana cu care va fi alimentată larva.

LUPTA REGALA A ALBINELOR

Când lucrătoarele schimbă regina, ele nu cresc una singură. Deși de obicei există o singură matcă în stup iar atunci cand sunt mai multe ele se luptă pentru supremație. Fie prima matcă eclozionată înțeapă celelalte botci in care se afla mătci neeclozionate ,fie se luptă direct în cazul în care eclozionează in același timp.

INGRIJIREA REGINELOR

Matca este însoțită în permanență de suita sa de albine. Ele o hrănesc si o curăță. Fără îngrijirea continuă de către suită, matca nu va putea supraviețui. In cadrul acestui proces ele cară excrementele mătcii afară, iar unuL din cele mai importante lucruri este acela că ele ii digera hrana înainte să i-o administreze. Si asta pentru ca matca nu are aceleași glande ca albinele lucrătoare si nu poate digera mâncarea obișnuită, de aceea trebuie pre-digerată și abia apoi o poate ingera.

HRANA REGINEI ALBINELOR

Matca este tot timpul la mila albinelor din punct de vedere al hranei si in anumite perioade din an, ea este pusă la dieta. Primăvara, de exemplu, coloniile mari tind sa se dividă pentru propagarea speciei, proces care se numește roire. Practic, jumătate din familie pleaca si isi stabilește altă locatie.

Albinele ramase, cresc o nouă matca si astfel continuă viața familiei. Roitul este o acțiune riscanta și este planuita cu cateva saptamani înainte.

Riscul constă în faptul că regina, care nu a parasit aproape niciodată stupul, va trebui să zboare pană la noua locatie, cu atât mai mult cu cât ea este forte greoaie. Tocmai de aceea albinele o pun la dieta inaintea acestui zbor, reusind sa-i reducă 1/3 din greutatea corporala pentru a putea zbura.

CUM  ISI ALEG ALBINELE REGINA ?

Albinele isi aleg o nouă regină atunci când matca batrana începe sa depună oua din ce în ce mai putin, sau când aceasta din diferite motive moare, sau când se pregăteşte de roit. Atunci familia de albine, alege din ouăle depuse de matca vârstnică, cele mai bune ouă, pe care pe care le hrănesc mai bine, cu lăptişor de matcă mai bogat în zahăr şi mai de calitate, ceea ce face ca larva de matca să se dezvolte mai repede decat larvele de albine sau de trantor.

CUM SE NASTE O MATCA ?

După 9 zile de hrănire abundenta albinele capacesc celulele din care se vor naşte viitoarele matci, aceste celule poartă numele de ’’botci’’şi pot fi în număr de 20-30 sau chiar mai multe. Larvele de albine sunt vizitate de 10.000 de ori în timp ce cele de matcă sunt vizitate de 20.000 de ori. Din aceste botci vor ecloziona mătcile după 16 zile, în timp ce albinele ies după 21 de zile iar trântorii după 24 de zile.

Prima matcă eclozionată roade capacelele botcilor si omoara prin întepare restul rivalelor chiar în celule.

IN CE SITUATIE MATCA PARASESTE FAMILIA DE ALBINE ?

Matca părăseşte familia de albine în trei situaţii.Cand iese la zborul de împerechere, atunci când roieşte si se intemeieaza o nouă familie dar si cand familia de albine este infestata puternic cu paraziti, bacterii, virusuri sau Varaoa. Laptisorul de matca este produs de albinele doici, este un aliment bogat în proteine, grăsimi, zahăr, vitamine şi substanţe minerale.

CONCLUZIE:

Asadar rolul unei regine este extrem de important atat pentru familia de albine cat si pentru stup. Ea este cea care face oua si tot ea face ordinea in familie. De asemenea este si cea care poate trai si cel mai mult. Matca nu iese niciodata din stup, decat atunci cand se imperecheaza iar albinele sunt cele care au grija de ea, atat de igiena cat si de ce mananca si este pusa de asemenea si la dieta atunci cand intreaga familie trebuie sa se mute.