Dacă albinele ar dispărea de pe Pământ, în 4 ani ar dispărea și oamenii.

Acum, mai mult ca oricând, ar trebui să ținem cont de declarația lui Albert Einstein, care ne-a atras atenția încă de câteva zeci de ani că albinele sunt esențiale pentru viața noastră. Aceste ființe minunate fabricăcele mai prețioase produse apicole, pe care nici cele mai moderne laboratoare din lume nu le pot produce. Din regatul albinelor, o lume fascinantă și plină de curiozități, ne vin bunuri ca lăptișorul de matcă, polenul sau mierea. Află de ce acestea sunt produse neprețuite pentru oameni.

Bune pentru toată familia

Gândește-te la produsele apicole atât ca la niște alimente, cât și ca la medicamente indicate pentru întreaga familie. Puterile lor curative excepționalele fac de nelipsit mai ales din dieta copiilor, dar toți membrii familiei se pot bucura de bunătățile din stup. Include-le în alimentația zilnică!

Aliații imunității

Dacă sistemul tău imunitar este slăbit, fă din produsele apicole aliații tăi pentru o imunitate mai bună. Proprietățile lor imunostimulatoare sunt bine-cunoscute și cu efecte de lungă durată. Produsele apicole conțin vitamine, multiminerale și nenumărați nutrienți care întăresc natural imunitatea și o fortifică, ajutând organismul să facă mai bine față bolilor.

Îți oferă energie naturală

Lăptișorul de matcă, polenul, păstura și mierea sunt toate surse importante de energie naturală pentru organismul tău. Aceste produse apicole intră în categoria super-alimentelor care te tonifică și vitaminizează. Au conținut bogat în zaharuri, minerale și aminoacizi esențiali ceea ce le recomandă ca suplimente nutritive, numai bune în momentele când ai nevoie de un surplus de energie.

Sursă de viață

Produsele apicole în stare pură sunt ”hrană vie”. Asta înseamnă că sunt alimente protetice deosebit de bogate în elemente necesare creșterii și dezvoltării. Atunci când nu se intervine deloc asupra lor, produsele apicole își păstrează toate beneficiile cu care vin de la natură și sunt cu adevărat o sursă de viață, de care ne putem bucura toată viața. Pitagora, un exemplu în acest sens, a spus că datorează cei 90 de ani ai săi consumului de miere.

Bucurie cu apiterapie

Apiterapia nu este altceva decât o formă alternativă de medicină, prin care produsele apicole despre care v-am pomenit  sunt folosite pentru prevenirea și tratarea a diverse afecțiuni. Grecii, chinezii și mai ales egiptenii nu erau străini de apiterapie, iar în România e cunoscută de pe vremea dacilor. Străvechile remedii naturiste apicole nu și-au pierdut nici astăzi valoarea și aduc bucurie multor oameni care se tratează cu ele. Apiterapia este un tip de medicină foarte pozitiv, tocmai pentru că albinele inspiră prin hărnicie și vivacitate.

Mini-ghid de produse apicole

Albinele produc pentru noi adevărate comori, de care beneficiem după ce apicultorii le colectează cu grijă din stup, astfel încât să nu le afecteze calitatea. Cu toții știm de miere, propolis și polen, dar albinele produc multe altele pe lângă acestea. Printre produsele apicole mai puțin cunoscute, dar care nu ar trebui să ne lipsească din cămară se numără și lăptișorul de matcă, păstura sau ceara.

  • lăptișorul de matcă este lichidul alb, cremos și extrem de nutritiv, cu care se hrănesc larvele și regina stupului; are cea mai mare cantitate de vitamine pe unitatea de volum;
  • polenul este ”crema” derivatelor apicole, un aliment perfect ce conține toate ingredientele pentru o dietă echilibrată; este colectat sub formă de granule de către albinuțe, din mii de flori;
  • păstura sau ”pâinea albinelor” este un polen îmbunătățit de albine cu miere,  enzime și bacterii benefice; e un adevărat complex de elemente esențiale vieții;
  • mierea este pasta semilichidă obținută prin prelucrarea nectarului floruilor și are în compoziția sa peste 400 de substanțe organice;