Ce este polenul?

Florile eliberează granulele de polen pentru a face posibilă reproducerea lor. Aceste granule de polen provin de la organele masculine ale florii, cunoscute și sub denumirea de stamine. Purtate de vânt sau de insecte polenizatoare, granulele sunt depuse pe organele feminine, cunoscute și ca pistil.

Procesul de reprocucere a florilor se realizează în două feluri de fertilizare:

Așa-numitele plante anemofile se folosesc de vânt pentru a se fecunda. Polenul care provine de la aceste plante este purtat de vânt și este mai toxic pentru noi, provocându-ne alergii.

Pe cealaltă parte găsim plantele entomofile, care se folosesc de ajutorul insectelor polenizante. Este un schimb câștigător de ambele părți, până la urmă. Plantele hrănesc albinele, iar albinele asigura polenizarea plantelor.

2.  Care sunt proprietățile polenului?

Polenul este o comoară din punct de vedere nutritiv, de ceea ce se încadrează cu succes la categoria super-alimentelor. Este foarte bogat în vitamine și minerale, ceea ce face că polenul să fie ideal în curele menite să ne vitalizeze, detoxifice și să ne reechilibreze organismul.

În plus, trebuie menționat faptul că polenul este bogat în proteine vegetale complete. De aceea, acesta este un excelent supliment alimentar, potrivit și celor care urmează un regim alimentar vegetarian.

3.  Polenul crud vs. polenul uscat

Ce este polenul crud?

Întrebarea asta își are un răspuns scurt și la obiect- polenul crud este polenul colectat de albine. Polenul crud se obține prin colectarea polenului din flori, de către albine, care amestecă pulberea fină cu un fel de salivă, urmând să transporte compoziția în stup. Polenul crud este, în același timp, hrana albinelor și este unul dintre cele mai bune tipuri de polen pe care o putem consuma și noi, oamenii. De ce? Pentru că polenul crud nu poate fi sintetizat într-un laborator.

Compoziția chimică a polenului crud

Știați că polenul crud conține peste 250 de substanțe active:micro și macronutrienti, flavonoide, lipide, vitamine, aminoacizi?

Să vedem ce substanțe se găsesc în polenul crud:

 • 30% carbohidrați digerabili
 • 26% zaharuri (fructoza și glucoză)
 • 23% proteine (10% aminoacizi esențiali)
 • 5% lipide (acizi grași esențiali)
 • 2% compuși fenolici (inclusive flavonoide)
 • 1,6% minerale (calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, fier, zinc, mangan, siliciu, seleniu).
 • 0,6% vitamine solubile în apă (inclusiv B1, B2, B6 și C)
 • 0,1% vitamine solubile în grăsimi (inclusiv A, E și D).

Care este diferența între polenul crud și cel uscat

Cum am spus deja, polenul crud nu poate fi prelucrat într-un laborator. Pe partea cealaltă, însă, polenul uscat este supus anumitor procedee de sintetizare. Obținerea acestuia se realizează prin încălzirea polenului la temperaturi de aproximativ 38 – 40 de grade Celsius.

Din nefericire, prin acest proces de încălzire, polenul își pierde majoritatea substanțelor active. Rezultatul- un polen cu o textura tare, uscată; de aici și numele de polen uscat.

La polul opus, polenul crud, imediat după ce a fost recoltat, se bagă la congelare. Asta înseamnă că se păstrează un aliment “viu”, cu o componentă de lactofermenti. Aceștia sunt foarte benefici în regenerarea florei intestinale. Pe lângă lactofermenti, în polenul crud găsim și enzime esențiale pentru o bună funcționare a organismului nostru, plus bacterii benefice și antioxidanți cu rol de eliminare a radicalilor liberi.

Câteva dintre cele mai importante beneficii ale polenului crud

Consumul de polen crud aduce numai beneficii. De aceea este întotdeauna recomandat. Pentru a vă convinge, haideți să descoperim câteva dintre beneficiile principale ale consumului de polen crud.

Polenul crud este un probiotic vegetal

Știți cum, de exemplu, atunci când urmați un tratament pe baza de antibiotice, vi se recomandă și probiotice? Dată viitoare, ați putea alege ceva 100% natural, ca polenul crud. Consumul de polen crud este considerat cel mai bun probiotic vegetal. Joacă un rol eficient în reglarea digestiei, ameliorand inflamația colonului. În același timp, consumul de polen crud ajută și în refacerea florei intestinale.

Nu este provocator de alergii. Dimpotrivă!

În perioada de primăvară, multe dintre persoane se confruntă cu neplăcerile alergiilor. Una dintre ele fiind alergia la polen anemofil ( cel purtat de vânt).

Polenul crud nu este declanșator de alergii, astfel că poate fi consumat cu încredere. Mai ales că, dimpotrivă, este un tratament natural contra alergiilor.

Ajută la consolidarea sistemului imunitar

Polenul crud prezintă și proprietăți antimicrobiene. Datorită acestui fapt este un ajutor de nădejde în întărirea sistemului nostru imunitar. Așadar, iarna, când răcelile și gripa ne pândesc, polenul crud este aur la casa omului.

O sursă naturală de vitamine și minerale

Am menționat deja, deși fugar, că polenul crud este o sursă bogată de vitamine și minerale. De la minerale precum calciul, potasiul și magneziul, până la enzime și vitamine, consumul de polen crud ni le garantează pe toate!

Tratament naturist cu polen crud pentru bronșită și sistem cardiovascular

Dacă suferiți de afecțiuni ale sistemului respirator, că de exemplu-astm sau bronșită, în mod sigur urmați un tratament prescris de medicul specialist. Pentru rezultate mult mai rapide, recomandat este să apelăm și la polenul crud. În astfel de cazuri, consumul de polen crud reprezintă un adjuvant ideal.

Dincolo de asta, consumul de polen crud ne asigura o doză benefică de vitamina P. Iar vitamina P reușește să ofere protecție sistemului nostru cardiovascular, participând activ în consolidarea preților capilarelor și celorlalte vase de sânge.

Reduce stresul

Viața de zi cu zi este una tumultoasă- ore multe petrecute la birou, alergam de colo-colo, iar la final de zi ne simțim copleșiți de stres și oboseală. Polenul crud este de un mare ajutor în astfel de situații. Datorită proprietăților sale nutriționale, consumul de polen crud ajută să îmbunătățirea oxigenării țesuturilor nervoase. Astfel, sistemul nostru nervos este consolidat, iar nivelul de stres este redus.

Dincolo de asta, polenul crud este și un energizant natural. Așadar, când te simți lipsit de energie, o linguriță de polen crud pe zi poate face minuni.

Grăbește vindecarea țesuturilor

Știați că polenul crud poate fi folosit și în uz extern? Da, și chiar într-un mod benefic. Utilizarea polenului crud la nivel extern ajută la accelerarea procesului de vindecare a rănilor superficiale.

Polenul crud este un foarte bun hidratant la nivelul pielii, îmbunătățind circulația sângelui. În plus, utilizarea polenului asupra rănilor previne infectarea acestora.

Și nu în ultimul rând, polenul crud poate fi utilizat și în cosmetică. Datorită conținutului sau bogat în vitamine și minerale, polenul  crud ajută la menținerea vitalității și tinereții pielii.

4.  Cum consumăm polenul crud

Există metode diferite prin care putem consumă polenul crud. Să descoperim câteva dintre ele.

În smoothie-uri sau shake-uri

Se amestecă o linguriță de polen crud cu sucul a 3 lămâi proaspăt stoarse, se pune și un pic de ardei iute, împreună cu miere și scorțișoară. Totul se dă la blender, împreună cu ingredientele smoothie-ului preferat.

O astfel de băutură se servește de 2 ori pe săptămâna și garantează sănătate pură.

La micul-dejun

La micul-dejun poți servi polenul crud fie presărat peste pâine prăjită, fie pe deasupra cerealelor. Astfel, polenul crud ajută la pierderea în greutate, dar ajută și la consolidarea sistemului imunitar.

Dimineața, pe stomacul gol

Polenul crud se poate consumă și dimineața, pe stomacul gol. O linguriță este suficient. Ajută în dietele pentru slăbire, în consolidarea sistemului imunitar.

Dacă sunteți în căutarea unui polen crud de calitate, atunci, avem pentru voi două recomandări de luat în seama. Este vorba despre polenul proaspăt congelat poliflor Albeena și polenul crud de păducel Albeena.

Recomandările noastre

Polenul proaspăt congelat poliflor Albeena este un produs apicol 100% organic, provenit de la stupinele din regiunile deluroase nepoluate ale Trasilvaniei. Ingredientele sale sunt 100% naturale-produsul conținând polen proaspăt congelat, în stare pură, ambalat într-un recipient ermetic de 500 g.

Polenul crud Albeena este recomandat pentru:

 • vitaminizant și energizant, crește rezistență fizică a organismului
 • stimulează producerea endorfinelor și acționează că un antidepresiv natural
 • întărește și susține sistemul imunitar
 • îmbunătățește starea generală de sănătate
 • hrănește celulele oculare și previne afecțiunile ochilor
 • contribuie la vindecarea problemelor de piele precum acneea
 • ameliorează funcțiile cerebrale, revigorează memoria
 • afrodiziac și reglator hormonal, îmbunătățește performanțele sexuale și fertilitatea
 • susține funcționarea corectă a sistemului cardiovascular
 • adjuvant în afecțiuni hepatice, chimioterapie și boli digestive severe
 • indicat în convalescență, infecții, cure de slăbire, rahitism

Pentru mai multe informații, intrați aici.

Polenul crud de păducel Albeena este și el un produs apicol natural garantat, care vine să ne ofere proprietăți cardiotonice și vasodilatatoare. Astfel, polenul crud de păducel Albeena ajută în mod activ la menținerea sănătății inimii și prevenirea oricăror afecțiuni de tip cardiac care ar putea apărea.

Poți află mai multe despre beneficiile acestui tip de polen crud de calitate, pe albeena.ro.