Albinele sunt răspândite pe tot globul, făcând excepție cele mai înalte altitudini, regiunile polare și unele mici insule oceanice. Însă cea mai mare diversitate de specii de albine se găsește în regiunile calde precum America de Sud și Mexic. Albinele se hrănesc cu nectarul florilor dar și cu polenul de la flori.

Albinele sunt ca și furnicile, insecte, cu o viață socială care continuă să surprindă până și oamenii de știință. Albinele sunt extrem de importante pentru natură și sunt o forţă invizibilă care polenizează peste 75% din plantele pe care le cultivăm. În plus, albinele ne dau produsele apicole atât de gustoase şi de importante pentru sănătatea noastra. Într-un stup locuiește un singur roi de albine. Roiul este alcătuit din trei tipuri de albine: regina (matca), lucrătoarele și trântorii.  Chiar dacă de multe ori ne deranjează pentru că fac zgomot când suntem de exemplu în parc, sau ne speriem de albine din cauză că ne înțeapă trebuie să știm că datorită lor putem savura delicioasa şi hrănitoarea miere. Puţine persoane sunt conştiente de importanţa albinelor pentru întregul ecosistem.

Vă prezentam câteva curiozităţi despre albine care fac din aceste insecte creaturi cu adevărat speciale:

CÂTE ALBINE SUNT îNTR-UN STUP ?

Într-un stup locuieşte un singur roi, mai exact o singură familie de albine. Roiul este alcătuit din trei tipuri de albine: o regină, numită și matcă, albinele lucrătoare şi trântorii. Regina sau matca reprezintă mama tuturor albinelor din stup. Într-un stup, aproximativ 90% sunt albine lucrătoare şi 10% trântori. Aproximativ 60.000 albine se afla într-un stup.

DIN CE ESTE FORMATĂ O COLONIE DE ALBINE ?

O colonie de albine este formata din 2.500 trântori, o regină de sex feminin care este de altfel și singura fertilă din colonie dar și din 30.000 de albine muncitoare sterile. Albinele lucrătoare trăiesc 38 de zile în timpul verii și 6 luni în timpul iernii, pe când regina poate ajunge la 4 sau 5 ani. Acesta este totodată motivul pentru care, oamenii de știintă care studiază încearcă să înțeleagă ce cauzează astfel de discrepanțe dintre durata de viață a muncitoarelor și cea a mătcii. La un moment dat, o colonie poate conține 6.000 de oua, 9.000 de larve și 20.000 albinuțe mici, în functie de factorii externi, alaturi de regină. Ea este cea care controlează muncitorii prin feromoni.

CATE OUĂ DEPUNE REGINA ÎNTR-O SINGURĂ ZI?

Trebuie să știti că regina este singura femelă dezvoltată sexual din stup şi munca acesteia este să facă ouă dar să aibă și grijă de întreg stupul. La doar o săptămână de la naştere matca începe să depună în jur de 1500-2000 de ouă pe zi. Matca este singura albină din stup care este hranită cu laptișor de matcă.

CÂTE FLORI VIZITEAZĂ ALBINELE PE ZI ?

Într-o singură expediție, o albină vizitează 50-100 de flori, iar într-o zi albinele dintr-un stup vizitează 225.000 flori în fiecare zi.  Albinele adună nectarul florilor într-un buzunar stomacal, iar polenul pe picioarele posterioare. Pentru un gram de nectar, o albină trebuie să facă aproximativ 60 de umpleri şi goliri ale acestui buzunar şi să colinde în jur de 1000 de flori doar pentru un gram de nectar. Deși de gândim că munca unei albine este nesemificativă, ei bine munca lor însumată poate aduna în stup, într-o singură zi aproximativ 7 kg de nectar.

CÂȚI KM PARCURG ALBINELE DINTR-UN STUP PENTRU UN 1KG DE MIERE ?

Raza zborului unei albine este de 2-3 kilometri în jurul stupului. De obicei o albină parcurge pe timpul vieţii sale aproximativ 800 km. Așadar albinele dintr-un stup parcurg pentru un kg de miere 8.000 km. Cauza principală pentru care albinele lucratoare mor este epuizarea și asta pentru că muşchii şi aripile albinelor suportă doar un anumit timp de zbor. Tocmai de aceea albinele au o durată de viaţă de doar 30 de zile.

CÂTĂ MIERE PRODUCE O ALBINĂ ÎN VIAȚA EI ?

O albină produce în medie 1/12 linguriță de miere în viața sa, iar o colonie de albine poate produce între 30 si 50 de kg de miere pe an.

CUM COMUNICĂ ALBINELE ÎNTRE ELE ȘI CÂT DE DEȘTEPTE SUNT ?

Albinele lucrătoare comunică între ele prin dansuri. În acest fel își semnalizează una alteia poziționarea surselor de hrană și potențialele pericole. Dansul este reprezentat de cifra 8. Cu cât este mai bună sursa de polen, cu atât mai complicat și mai repetat este acesta. De asemenea oamenii de stiinta au mai descoperit ca albinele sunt adevarate genii ale matematicii. Albinele sunt capabile să calculeze distanțe și unghiuri, raportându-se la poziția soarelui și la cicumferința pamântului.

CU CE VITEZĂ SE DEPLASEAZĂ ALBINELE ?

Poate o sa vă surprindă dar albinele pot zbura cu viteză. Viteza maximă  a unei albine este de 70 km/h, în timp ce, atunci când este încărcată cu polen şi nectar viteza acesteia este de doar 20 km/h.

CÂTE SPECII DE ALBINE EXISTĂ ?

În lume există peste 250.000 de rase de albine, iar apicultorii vorbesc despre faptul că multe altele aşteaptă încă să fie descoperite. Nu toate albinele sunt însă la fel. De la temperament la rezistenţa la boli şi productivitate, trăsăturile acestora sunt diferite.

CELE MAI BUNE RASE DE ALBINE

Albina carpatină sau albina româneasca, aşa cum mai este cunoscută această rasă, este adaptată condiţiilor climatice din zona carpatică. Marele atuu al acesteia este că este rezistentă la boli, mai mult decât productivitatea. Este o albină foarte blândă, iar cu o matcă de calitate poate fi o rasă excelentă.

Albina italiană. Din aceasta rasă, pentru zona noastră cea mai bună s-a dovedit a fi varianta de albină italiană mai închisă la culoare, care provine din regiunea Alpilor Ligurici.

Albina Carnică este una dintre cele mai utilizate rase de albine din lume, iar mulţi apicultori o consideră cea mai bună dintre toate. Ea are cel mai bun simţ al orientarii dintre toate rasele, este harnică, foarte blândă, rezistentă la boli, iernează foarte bine în condiţii climatice dificile, iar toate aceste caracteristici o fac una dintre cele mai rentabile rase de albine. Carnica este cea mai potrivită pentru exploatarea florei care apare primăvara timpuriu, dar are şi un dezavantaj: tendinţa de roire atunci când culesul de miere este slab.

Buckfast. Această rasă a evoluat de la încrucișarea dintre albina italiană şi albina vest-europeană din Anglia, potrivit experților. Este poate cea mai blândă albină dintre toate, este harnică și are un instinct foarte mic de roire şi este prolifică.

CÂTE BĂTĂI DIN ARIPI ARE O ALBINĂ?

Albinele pot bate din aripi foarte rapid, 200 de bătăi/secundă, de unde rezultă şi bâzâitul specific. Făcând un calcul, ei bine o albină are 12.000 de bătăi din aripi pe minut .Albinele își folosesc aripile nu doar pentru a zbura, ci şi pentru a ventila aerul din stup în zilele calduroase, pentru a crea o temperatură optimă și pentru a deshidrata nectarul cules şi depozitat în stup. Mierea crudă este produsă din nectarul cules din flori, depozitat în fagure şi deshidratat. Albinele elimină apa din nectar prin bătăi ale aripilor, până cand rămâne o umiditate de 17%.

CE SE INTAMPLĂ CU TRÂNTORII DUPA CE FAC SEX ?

Trântorii, masculii albinelor de miere, trăiesc doar pentru a se împerechea cu regina stupului. Dacă hrana din stup se împuținează atunci albinele lucratoare îi vor da imediat afara pe trântori. Aceștia  mor la scurt timp după împerecherea cu regina. În timpul actului sexual, endofalusul lor se rupe și rămâne fixat în corpul reginei, provocand moartea masculului. De asemenea  trântorii nu au ac cu care sa înțepe.

DE UNDE VINE EXPRESIA DE LUNĂ DE MIERE ?

După nuntă, tinerii însurătei pleacă într-o binemeritată lună de miere. Tradiția este veche de cand lumea și pamantul și obiceiul are o strânsă legatură cu mierea produsă de albine. Babilonezii sunt cei care au pus bazele lunii de miere. Încă din cele mai vechi timpuri în prima lună de după nuntă, tatăl miresei oferea ginerelui o băutura alcoolica obținută din fermentația mierii de albine, denumită licoarea zeilor. Conform obiceiului, mirele trebuia să consume licoarea timp de o lună de zile și astfel sporeau tânărului cuplu șansele de a avea un urmaș.

VENINUL ALBINELOR NE POATE FACE RĂU?

Cu siguranță nimănui nu-i face placere să fie înţepat de albine însă veninul lor e foarte benefic pentru sănatate. Veninul se foloseşte injectabil, după ce a fost purificat, sau ca unguent. Numeroase studii au demonstrat faptul că veninul de albine poate aduce ameliorări în scleroza multiplă, o boală care provoacă degradarea constantă a nervilor și pentru care la ora actuală nu există tratament, dar și în cazul multor altor probleme neurologice. În țara noastră însă legislația nu permite folosirea pe scară largă a tratamentelor cu venin de albine.

CÂȚI ANI ARE CEA MAI BĂTRÂNĂ ALBINĂ DIN LUME ?

Cea mai „bătrână” albină cunoscută de cercetatori are 100 de milioane de ani. Este conservată într-o bucata de chihlimbar şi a fost descoperită în Myanmar.

NE POT RECUNOAȘTE ALBINELE ?

Ei bine, da.  Albinele pot recunoaște chipurile oamenilor. În urma unor teste făcute de cercetatorii australieni, albinele au putut distinge în anumite fotografii alb-negru fețele umane.

Așadar, albinele sunt indispensabile pentru supraviețuirea noastră, chiar daca nu conștientizăm asta de multe ori. Și aici vorbim de mierea pe care acestea o dau dar și despre veninul albinelor care are beneficii miraculoase pentru corpul uman. Atenție însă, aici vorbim doar de persoanele care nu sunt alergice. Revenind la albine, ele sunt singura specie de animale de pe Terra care aduc beneficii mediului fara a face rău altei specii, de plante sau animale.