Este rar comercializat in stare proaspata, cu toti nutrientii biovalabili, pentru ca presupune o atentie sporita in privinta recoltarii si pastrarii… Iar beneficiile asupra sanatatii organismului sunt extraordinare: imunitate sporita, rezistenta la infectii, efect antistress, echilibrarea florei bacteriene, ajutor eficient in afectiunile cardiovasculare, neurologice, sexuale si digestive sunt doar cateva dintre aspectele pe care acest produs apicol  proaspat le acopera. Insa despre ce aliment viu este vorba?

Polenul proaspat congelat este un produs apicol aparte: cu un continut abundent in enzime, proteine, vitamine, minerale si antioxidanti, polenul vine direct din natura, in starea cea mai pura.
Pentru  ca detine o serie de caracteristici terapeutice demne de laudat, polenul proaspat congelat reprezinta un produs special, de exceptie.
O activitate aparte pe care doar polenul proaspat o exercita se refera la aria sistemului digestiv, prin aportul major de bacterii lactice – probiotice – esentiale pentru protectia florei intestinale a organismului uman si rezistenta la infectii.

Rolul agentilor de fermentare din polenul de albine:
Acum mai mult de 30 de milioane de ani, albinele au gasit o metoda de conservare a unui tip de hrana mai bogata in proteine decat carnea, la o temperatura de 36 de grade Celsius, intr-o atmosfera extrem de umeda. Lactobacteriile si ciupercile (fungii) din polenul proaspat contribuie la reechilibrarea florei de bacterii lactice in colonul uman – asadar, un important efect protector asupra sanatatii. Polenul proaspat are acest efect vital de a nu permite bacteriilor patogene sa se multiplice si sa cauzeze infectii, spre deosebire de polenul uscat care isi pierde aceste proprietati dupa procesare.

Efectele prebiotice si probiotice ale polenului proaspat:
Intestinele actioneaza ca un filtru foarte mare. Ele sunt formate dintr-un singur strat de celule acompaniate de o serie de bacterii. Acestea permit intestinelor sa isi indeplineasca rolul in digestie si in mentinerea imunitatii organismului.
Un studiu comparativ constand in tratamente cu polen uscat, respectiv proaspat, asupra leziunilor macroscopice provocate de colita indusa la sobolanii crescut in laborator  a aratat ca polenul proaspat a diminuat cu 40% leziunile in membrana colonului.
Protejarea membranei intestinelor poate preveni boala Crohn (o afectiune ce provoaca ulceratii grave) si ea se poate realiza numai datorita bacteriilor lactice si fungilor, dar si datorita unui nivel ridicat de carotenoizi si xantofili – de asemenea prezenti in polenul proaspat – si a vitaminei E (un antioxidant puternic numit alfa-tocoferol).

Polenul proaspat este complet digerat:
Fata de pastura care are un continut asemanator si deopotriva impresionant, polenul proaspat se poate recolta usor si este digerat complet de organism, cu exceptia celulozei care este eliminata in urma tranzitului intestinal. Un mare beneficiu al polenului proaspat este continutul ridicat de vitamina E care, dupa trei saptamani de consum zilnic, scade nivelul de imunoglobulina E din sange responsabila de aparitia alergiilor si infectiilor parazite in organism.

Pe langa valoarea de remediu natural pur pentru afectiunile digestive, polenul proaspat congelat detine o serie de calitati impresionante pe care merita sa le enumeram mai jos.

Tonic sexual – datorita hormonilor si vitaminelor, este un stimulent sexual eficient.
Anti-alergic – luat in doze mici, pe termen lung, poate alunga alergiile.
Antidepresiv – aminoacizii stimuleaza productia naturala de endorfine – antidepresivele naturale ale sistemului nervos uman.
Imunostimulator – intareste imunitatea prin continutul de carotenoizi.
Adjuvant in regim de slabire – polenul este recomandat in caz de colesterol marit, hipertensiune, guta, obezitate, pentru ca ajuta metabolismul sa functioneze in parametrii corecti.
Anabolizant – creste apetitul si formarea de noi celule, este recomandat in anorexie.
Hepatoprotector, anti-toxine – imbunatateste circulatia sanguina si amelioreaza afectiunile ficatului, fiind cel mai bun produs pentru ficat, responsabil de eliminarea toxinelor din corp.
Antibacterian, antiinflamator, antiparazitar – bioflavonoizii din polen lupta impotriva agentilor patogeni si infectiilor.
Antibiotic natural – lupta impotriva unui spectru larg de microbi, fara a afecta flora bacteriana a organismului.
Previne formarea cariilor – lupta impotriva streptococilor, inclusiv impotriva celui responsabil de aparitia cariilor.
Antihemoragic si sprijin cardiac – intareste capilarele si dreneaza sangele – polenul diminueaza grasimile din sange, reduce riscul de ateroscleroza, hraneste muschii si nervii cardiaci.
Scade colesterolul si trigliceridele
Anti-stress – ajuta sistemul nervos sa ramana echilibrat si sa faca fata stressului cotidian.
Imbunatateste functiile cerebrale – toate elementele nutritive gasite din abundenta in polen hranesc celulele neuronale, de aceea este un stimulent cerebral.
Imbunatateste productia de hemoglobine si hematii – polenul ajuta la regenerarea celulara si, prin aportul de fier, ajuta la sinteza hemoglobinei – un real sprijin in cazul anemiilor.
Hraneste flora intestinala – ajuta colonul sa lupte eficient impotriva infectiilor si sa functioneze corect.
Ajuta prostata si capacitatea sexuala – prin fitonutrientii sai, polenul amelioreaza afectiunile prostatei si stimuleaza potenta.
Ajuta la depozitarea vitaminei C in organism – calitate foarte importanta pentru sanatatea oamenilor, pentru ca vitamina C nu poate fi produsa de organism.
Ajutor in chimioterapie – protejeaza si detoxifiaza ficatul, diminueaza efectele negative ale chimioterapiei, stimuleaza regenerarea celulara.