Ce este lăptișorul de matcă?

Lăptișorul de matcă este o substanță secretată de glandele faringiene ale albinelor doici, ca urmare a unui consum însemnat de proteine. El este destinat spre a fi hrană tinerelor larve după eclozionarea  acestora inouăle depuse de matcă, respectiv după trei zile deladepunerea acestor ouă.

Ceea ce uimește într-un mod deosebit este creșterea neînchipuit de rapidă a larvei: la ieșirea din ou ea abia cântărește 0.1mg, iar după cele șase zile de stadiu larvar are greutatea de 142.6mg. Deci această hrană miraculoasă, lăptișorul, are o mare putere de stimulare a creșterii.

De ce se numește lăptișor de matcă?

Atunci când albinele vor să-și crească o nouă matcă, fie să o schimbe pe cea îmbătrânita, fie să lase una tânăra în stup în locul celei ce pleacă cu roiul, ele clădesc în prealabil pentru ea un locaș anume, denumit “botcă”, spațios și cu pereți groși, carestă suspendat în sens vertical pe marginea unui fagure. În celulă în care va deveni botcă, matcă stupului depune un ou cu totul asemănător celor dincare vor ieși albinele lucrătoare. Larvă care iese din acest ou este hrănită până la capacire numai cu lăptișor, hrană care îi permite să eclozioneze în a 16-a zi de la depunerea oului deci cu 5 zile mai curând decât albinele lucrătoare. Matcă tânăra se hrănește cu lăptișor și în perioada nimfala, căci botcă stă în poziție verticală, iar lăptișorul de la fund se prelinge și astfel este ingerat sau pătrunde permanent în țesuturi printr-un proces de osmoză.

La ce este bun lăptișorul de matcă?

Majoritatea cercetătorilor și clinicienilor sunt de acord că lăptișorul de matcă își găsește o largă întrebuințare în anemii, stări de epuizare ale organismului ce survin după unele afecțiuni, cu deosebire în convalescență, în afecțiuni cardiovasculare și în procesele îmbătrânirii.

Dr. C. Grandlich, colaborator în problemele laptisorului de matcă cu recunoscutul specialist dr. docent Philips – care a publicat numeroase articole în presă medicală franceză privitor la acest produs apicol – arată că el ajută mult în stări depresive, oboseli, melancolii, astenii nervoase.

Într-un studiu documentar asupra laptisorului de matcă, prof. dr Poltev (Leningrad) afirmă că acesta influențează favorabil metabolismul general al organismului, crescând în același timp rezistență acestuia față de boli. Apreciază că are un efect favorabil în anemii și că în viitor ar putea constitui un factor adjuvant în tratamentul bolilor provocate de ratiatiile uranului și ale substanțelor radioactive în general. De asemenea, el ar avea o acțiune favorabilă în normalizarea funcțiilor glandelor cu secreție internă și în special asupra glandelor suprarenale.
Dr. Vernon Smith de la Universitatea din Colorado susține efectul favorabil, protector al laptisorului de matcă față de iradiatiile cu raze Rontgen.

Lăptișorul de matcă în tratamentul artritelor reumatice

Cecil C. Tonsley a obținut rezultate bune la bolnavii artrite reumatoide, care ingerau o doză zilnică de 1g  de lăptișor de matcă pur, timp de 28 de zile. El a remarcat diminuarea durerilor articulare.

În afecțiunile cardio-vasculare

În anul 1960, D. Lapceev a demonstrat experimental că sistemul vascular (aparatul circulator) la borasca este influențat de lăptișor. Astfel, o soluție de lăptișor de matcă, într-o dilutie de 1/10.000 și chiar 1/75.000 a provocat dilatarea arterială pe vase izolate. Acest fapt a atras după sine supoziția că lăptișorul de matcă conține principii active care intervin asupra sistemului vascular, provocând vaso-dilatarea și influențând favorabil o serie de afecțiuni cardio-vasculare, cum ar fi:
– hipertensiunea arterială
– spasme ale arterelor coronare
– endartrite obliterante
– etc.

În afecțiunile pielii

A. Marton semnalează efectele favorabile ale laptisorului de matcă pur într-o serie de afecțiuni cutanate: dermite, psoriazis, hipercheratoze, utilizând crème în care a inclus lăptișorul într-o dilutie de 1/1000 sau 1/2000.

Sursă:
“P
rodusele albinelor în sprijinul sănătății omului”, Constantin L. Hristea, Dr. Mircea Ialomițeanu, București, 1972