Lăptișorul de matcă este o secreție glandulară de culoare alb-gălbui, cu consistență gelatino-vâscoasă fluidă, cu un miros fenolic și gust acru caracteristic, produsă de glandele salivare hipofaringiene și mandibulare ale tinerelor albine lucrătoare doici în urma consumului acestora de miere și păstură (Fujita et al., 2013). Este folosit ca hrană pentru toate larvele de albină, pe o perioadă foarte limitată de timp, rămânând apoi un furaj dedicat exclusiv pentru hrănirea albinelor regine pe toată durata de viață a acestora. Albinele lucrătoare care îl produc trăiesc în jur de 45 de zile (maxim 60 de zile), în timp ce regina albină – care îl consumă – trăiește între 4 și 6 ani, timp în care are capacitatea de a face într-o singură zi echivalentul greutății sale în ouă – 2000 până la 3000 de ouă/zi.


Lăptișorul de matcă – hrană vie excepțională, este constituit din: apă, proteine, peptide și aminoacizi (proteine majore, MRJP, royalactin, apisimin; jelleine, jellenie, royalisin, apidaecin, defensin, hymenoptaecin;  29 de aminoacizi și derivați ai acestora: lizină, prolină, acid aspartic, valină, acid glutamic, serină, glicină, cisteină, treonină, alanină, tirozină, fenilalanină, hidroxiprolină, leucină, izoleucină, triptofan, etc.); carbohidrați (fructoză, glucoză, sucroză și chiar oligozaharide precum: maltoză, trehaloză, riboză, melibioză și erloză); enzime (glutation-S-transferază, 1- peroxiredoxin, glucozo-oxidază, fosfatază și colinesterază); flavonoide (apigenină, luteolină, crisină, acacetină, naringenină, hesperetină, izosakuranetină, kampferol, quercetină, pinocembrin, fisetin, etc.); minerale (oligoelemente și macroelemente: potasiu (K), fosfor (P), sulf (S), sodiu (Na), calciu (Ca), magneziu (Mg), zinc (Zn), fier (Fe), cupru (Cu), mangan (Mn), crom (Cr), etc.); acizi organici (acid lactic, acid gluconic, acid malic, acid citric, etc.); vitamine (B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic, cea mai abundentă vitamină din lăptișorul de matcă, așa numita vitamină antistres), B6 (piridoxină), B8 (biotină), B9 (folat), B12 (cobalamină), dar nu numai); steroli (betasitosterol, campesterol, desmosterol, etc.); polen; polifenoli; acetilcolină (un neurotransmițător denumit molecula memoriei); substanțe heterociclice; nucleotide (adenozină, guanozină, citidină și iridină); grăsimi (lipide, fosfolipide și acizi grași; conținutul de lipide are o caracteristică excepțională; acizii grași liberi din lăptișorul de matcă au structuri unice în natură, nemaîntâlnite, insolite, complet neobișnuite; de pildă, aceștia au, în majoritate, catenă scurtă (8 până la 10 atomi de carbon), în comparație cu ceilalți acizi grași întâlniți în mod curent în regnul animalelor și al plantelor (care au 14 până la 20 de atomi de carbon); principalul acid gras este acidul 10-hidroxi-2-decenoic (10-HDA) – acidul albinelor regină, compus bio-activ care se găsește în mod natural numai în lăptișorul de matcă, urmat de echivalentul său saturat, acidul 10-hidroxidecenoic (10- HDDA), și de mulți alți acizi grași, inclusiv esterii lor; acești acizi grași sunt responsabili pentru o mare parte din efectele terapeutice ale lăptișorului de matcă.
Și alte componente, inclusiv o substanță similară cu insulina (Caboni et al., 2004; Sabatini et al., 2009; Vecchi et at., 1993; Malka et al., 2009; Ramadan, Al-Ghamdi, 2012; Viuda-Martos et al., 2008).

Lăptișorul de matcă este celebru în întreaga lume, și nu de ieri de azi, ci încă de pe vremuri uitate aproape până și de timp. În Egiptul antic, și-a atins punctul maxim de faimă odată cu regina Cleopatra, care-l folosea în scopuri cosmetice, acesta fiind unul dintre secretele sale personale de frumusețe. Era consumat uzual și de faraoni, devenind un simbol al forței și măreției acestora.
În Antichitate, grecii credeau că „ambrozia”, nectarul care dădea nemurirea zeilor Olimpului, era alcătuită în mare parte din lăptișor de matcă. Aristotel a fost primul care a descoperit rolul lăptișorului de matcă în stupul albinelor. După ce a studiat efectele acestuia asupra albinelor regine, a concluzionat că mărește forța fizică și a intuit că îmbunătățește capacitatea intelectuală, tocmai de aceea micul dejun al școlii sale a fost realizat exclusiv din miere și lăptișor de matcă.
În China, folosit în medicina tradițională chineză încă din cele mai vechi timpuri, lăptișorul de matcă era corelat cu longevitatea, dar și cu potența sexuală chiar și la vârste foarte înaintate, în vechile dinastii prolifice.
Naturalistul și entomologul olandez Jan Swammerdam (1637-1680) a fost primul care a descoperit că “șeful stupului„ nu este nici pe departe un rege, cum se presupunea până în secolul al XVII-lea, ci o regină; în timp ce omul de știință francez René Antoine de Réaumur (1683–1757) a inventat termenul de “lăptișor de matcă – royal jelly asociindu-l totodată cu creșterea remarcabilă a albinei regină.
În anul 1852, cel recunoscut ca tată al apiculturii americane, reverendul Lorenzo Lorraine Langstroth, a fost primul care a analizat chimic lăptișorul de matcă (acesta este acreditat și ca inventator al stupului modern), însă utilizarea lăptișorului ca preparat funcțional (îmbunătățitor al sănătății) a fost investigată mult mai devreme, odată cu dezvoltarea minunatei apiterapii, încă de la începutul anilor ’60, de atunci și până în prezent fiind descoperite noi și noi proprietăți terapeutice uluitoare ale lăptișorului de matcă – produs apicol folosit pe scară extrem de largă, pentru femei și bărbați, animale/păsări și chiar pentru albine.

ACȚIUNI TERAPEUTICE ALE LAPTISORULUI ALBEENA

Nu degeaba lăptișorul de matcă a fost catalogat drept aliment funcțional și chiar hiperaliment. „Fie ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană”, spunea Hipocrate, părintele medicinii, care cunoștea încă de pe atunci virtuțile hrănitoare și terapeutice ale minunatului lăptișor de matcă (alimentele funcționale sunt produse care conțin un complex de compuși biologic activi; consumate regulat, acestea contribuie la menținerea stării optime de sănătate fizică, psihică și mentală).
Lăptișorul de matcă pur ,

 • este ANTIMICROBIAN (produce leziuni și disfuncții la nivelul peretelui și membranei celulare a agenților patogeni și inhibă creșterea și dezvoltarea acestora).
  A demonstrat proprietăți antimicrobiene puternice împotriva multor agenți patogeni (de la bacterii gram-negative și gram-pozitive, fungi și levuri până la viruși) datorită existenței în compoziția sa a unor proteine (MRJP) și peptide speciale (AMPs), dar și datorită acidului 10-hidroxi-2-decenoic (10-HDA)). Acționează asupra unei palete foarte largi de agenți patogeni precum: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Prevotella intermedia, Fusobacterium mucleatum, Porphyromonas gingivalis, Staphylococcus epidermidis, Micrococcus luteus, Enterococcus faecalis, Candida tropicalis, Candida albicans, Candida glabrata, Aspergillus fumigants, HSV-1 (virusul herpetic), HCV-HBV (virușii hepatici C și B), Influenza (virusul gripal), Virusul cardiac Coxsackie B3, etc.
  Referințe: Habashy, Abu-Serie, 2019; Hashemipour et al., 2014; Yang et al., 2018; Blum et al., 1959; Derivici, Petrescu, 1965; McCleskey, Melampy, 1939; Fujiwara et al., 1990; Garcia et al., 2013; Coutinho et al., 2018; Moselhy et al., 2013; Eshraghi, 2005; Park et al., 2019; Fontana et al., 2004; Romanelli et al., 2011; Bílikova et al., 2015; Yang et al., 2018; Melliou, Chinou, 2005; Pollet et al., 2002; etc.

 • este un puternic STIMULATOR AL CELULELOR STEM.O echipă de cercetare a Universității Standford a făcut o descoperire uluitoare în cadrul unui studiu preclinic. Un compus activ din lăptișorul de matcă – royalactin – o proteină specială – declanșează un răspuns celular care determină celulele stem să se mențină tinere, să se autoînnoiască, să fie pluripotente și le împiedică să se diferențieze în versiuni mature, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce acestea continuă să crească și să se înmulțească, creează și mai multe celule stem, crescând foarte mult potențialul lor terapeutic (celulele stem pot deveni orice celule specializate din corp).
  Conform cercetătorilor, royalactin funcționează ca un fel de fântână a tinereții (referințe: Wan et al., 2018; Krista Conger, 2018; Anna Groves , 2018), ceea ce îi conferă lăptișorului de matcă proprietăți puternic regeneratoare, antiîmbătrânire (anti-aging) și rejuvenante.

 • promovează NEUROGENEZA (stimulează diferențierea neuronilor din celulele stem neurale; regenerează, înnoiește neuronii din creier), Hattori et al., 2007; are efect NEUROTROFIC și NEUROPROTECTOR și este deosebit de benefic în boli neurodegenerative (de pildă, maladia Alzheimer), Zhang et al., 2019. Generează răspunsuri adaptative la stresul oxidativ, acesta fiind strâns relaționat cu patogeneza și agravarea simptomelor bolii Parkinson, Inoue et al., 2018.

 • este ANTIOXIDANT (reduce efectele peroxidării lipidelor și generarea de radicali liberi; reduce producția de malondialdehidă, marker al stresului oxidativ; reduce stresul oxidativ; crește capacitatea antioxidantă a organismului; reduce efectele negative ale radicalilor liberi asupra organismului atât prin consumarea speciilor reactive de oxigen (SRO), cât și prin creșterea activității enzimelor antioxidante (catalază, glutation-peroxidază, glutation-S-transferază și SOD (superoxid-dismutaza)) și creșterea antioxidantului endogen glutation; protejează organele interne de degradarea prematură; are efect antiîmbătrânire și de îmbunătățire a stării generale de sănătate, putând chiar să prevină sau să amelioreze multiple afecțiuni cronice; protejează ADN-ul împotriva deteriorării oxidative și reduce concentrația de 8-Oxo-2′-deoxiganozină (un derivat oxidat al deoxiganozinei, unul dintre principalele produse de oxidare a ADN-ului)).
  Referințe: Gu et al., 2018; Guo et al., 2008; Kolayli et al., 2016; Pandeya et al., 2019; Petelin et al., 2019; Pourmoradian et al., 2014; Jamnik et al., 2007, Makino et al., 2016; etc.

 • este IMUNOSTIMULATOR, IMUNOMODULATOR și ANTIINFLAMATOR
  (îmbunătățește imunitatea; armonizează răspunsul imunitar ajutându-l să aibă reacții adaptive (dacă este hipoactiv îl crește, iar dacă este hiperactiv îl moderează) fiind deosebit de benefic în boli autoimune; are efect antialergic; modulează răspunsurile imune înnăscute;reduce expresia proteinei nucleare IκBζ; inhibă activarea NF-κB(factorul nuclear kappa-al lanțului ușor-potențator de celule B activate)indusă de lipopolizaharide sau beta interferon; inhibă producția de NO (oxid nitric) indusă de lipopolizaharide (LPS) și beta interferon (IFN-β) prin inhibarea activării NF-κB; modulează producția de citokine și chemokine proinflamatorii (interleukină-8, interleukină 1-beta și factorul de necroză tumorală alfa (TNF-α)); reduce inflamația sistemică, inclusiv neuro-inflamația; inhibă eliberarea de mediatori inflamatori).
  Referințe:
  Okamoto et al., 2003;Vucevic et al., 2007; Gasic et al., 2007; Sugiyama et al., 2012a; Sugiyama et al., 2012b; Sugiyama et al., 2013; Takahashi et al., 2013; Takahashi et al., 2012; You et al., 2019; Yang et al., 2018; Wang, Lin, 1997; Chen et al., 2016; Pollet et al., 2002; Kohno et al., 2004; Kohno et al., 2015; etc;
  În studiul Zahran et al., 2016, unui număr de 20 de copii suferinzi de lupus eritematos sistemic, o boală autoimună, li s-a administrat 2 g de lăptișor de matcă timp de 3 luni. Aceștia au prezentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește scorul de severitate clinică și markerii de laborator pentru boală.
  Lăptișorul de matcă s-a dovedit a fi benefic în boala autoimună Basedow-Graves (gușă exoftalmică), Erem et al., 2006, scăzând semnificativ autoanticorpii (TSHR Ab). De asemenea, are potențial terapeutic și în patogeneza artritei reumatoide (RA), Yang et al., 2010; Wang et al., 2012.

 • ajută la REGLAREA METABOLISMULUI LIPIDIC

  – îmbunătățește substanțial profilul lipidic al organismului (îmbunătățește nivelurile serice de colesterol total, HDL, LDL, VLDL și trigliceride) și are efect cardioprotector
  (Maleki et al., 2019; Vittek, 1995; Guo et al., 2007).
  În studiul clinic randomizat, controlat cu placebo, Chiu et al., 2017, lăptișorul de matcă, administrat adulților suferinzi de hipercolesterolemie (colesterol mărit), a redus semnificativ colesterolul total și colesterolul LDL, reducând astfel riscul de instalare a bolilor cardiovasculare.
  În studiul clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, Petelin et al., 2019, lăptișorul de matcă, administrat adulților supraponderali asimptomatici, considerați într-un stadiu incipient al dezvoltării sindromului metabolic, a crescut capacitatea antioxidantă a acestora, a redus semnificativ colesterolul total și proteina C reactivă (marker inflamator), crescând totodată adiponectina (marker antiinflamator). Totodată, avut și un impact pozitiv asupra senzației de sațietate.

 • ajută la STIMULAREA și MODULAREA HORMONALĂ
  (are efect estrogenic (Suzuki et al., 2008;Mishima et al., 2005); modulează receptorii estrogenici (Moutsatsou et al., 2010); îmbunătățește semnificativ motilitatea spermatozoizilor, nivelul de testosteron, hormonul luteinizant și chiar actul sexual la bărbații infertili (Al-Sanafi et al., 2007), fiind eficient în tratamentul infertilității masculine; îmbunătățește nivelul de DHEA-S, dehidroepiandrosteron sulfat, și accelerează conversia acestuia în testosteron (Chiu et al., 2017; Morita et al., 2012)).
  – crește statusul androgenic.În studiul clinic randomizat, controlat cu placebo,Taşdoğan et al., 2020, lăptișorul de matcă, administrat timp de 15 zile consecutiv, într-o doză de 1 g/zi,unui număr de 20 de bărbați adulți sedentari sănătoși cu vârste cuprinse între 21 și 23 de ani, a fost eficient în creșterea semnificativă a nivelului de testosteron.
  ameliorează simptomele menopauzei (Bălan et al., 2020).
  În studiile clinice Asama et al., 2018, Sharif, Darsareh, 2019, Seyyedi et al., 2016 și Lambrinoudaki et al., 2016, lăptișorul de matcă, administrat femeilor aflate la menopauză, a ameliorat semnificativ simptome precum anxietatea și durerile de spate, a scăzut colesterolul total și colesterolul LDL, a crescut colesterolul HDL (bun, cu factor protectiv), a îmbunătățit calitatea vieții, funcția sexuală și funcția urinară fiind superior estrogenului.
  reduce manifestările neplăcute ale sindromului premenstrual. În studiul clinic randomizat, triplu orb, controlat cu placebo, Taavoni et al., 2014, lăptișorul de matcă, administrat unui număr de 110 studente suferinde de sindrom premenstrual, timp de 2 luni, s-a dovedit a fi extrem de eficient în reducerea substanțială a simptomatologiei.

 • ajută la REGLAREA METABOLISMULUI GLUCIDIC
  (protejează celulele beta pancreatice producătoare de insulină, stimulează sinteza insulinei și crește secreția acesteia, scade rezistența organismului la insulină (are efect hipoglicemiant, fiind benefic în diabet și sindrom metabolic); are acțiune insulin-like datorită unei substanțe din compoziția sa care este similară cu insulina).

  – are efect antidiabetic puternic. În studiul clinic randomizat, controlat cu placebo, Pourmoradian et al., 2014, lăptișorul de matcă, administrat în doză de 1 g/zi, timp de 2 luni, unui număr de 25 de femei suferinde de diabet de tip 2, a redus substanțial concentrația hemoglobinei glicate, Hb A1c (marker al controlului glicemic care oferă o estimare retrospectivă pe 3 luni a statusului glicemic independentă de dietă, ritm circadian sau alte fluctuații tranzitorii ale glicemiei în sânge), concentrația glicemiei serice (realizată pe nemâncate), concentrația malondialdehidei (marker al stresului oxidativ), dar în același timp a crescut concentrația medie de insulină și activitatea enzimelor antioxidante SOD (superoxid-dismutază) și glutation peroxidază.

  – reduce greutatea corporală, rezistența la insulină (indicele HOMA), glicemia serică (pe nemâncate), tensiunea arterială sistolică și interleukina-6 la persoanele diabetice, le crește acestora capacitatea antioxidantă, le crește concentrația de ApoA-I (Apolipoproteină A1) și le impactează pozitiv raportul ApoB/ApoA-I (Pourmoradian et al., 2012; Shidfar et al., 2015; Khoshpey et al., 2016; Mousavi et al., 2017), reducându-le astfel riscul de instalare a bolilor cardiovasculare; de asemenea reduce glucoza inclusiv la oamenii sănătoși (Münstedt et al., 2009).

 • are efect antiviral în patogenia hepatitelor virale B și C (reduce încărcătura virală), Habashy, Abu-Serie, 2019);
  vindecă ulcerul piciorului diabetic la pacienții suferinzi de diabet (Siavash et al., 2011);
  – este un puternic inhibitor de melanogeneză,
  ceea ce îl face deosebitde eficient în hiperpigmentare cutanată (melasmă, melanodermie) – pete hiperpigmentare rezultate în urma arsurilor, expunerii la soare, acneei sau înaintării în vârstă(Peng et al., 2017; Han et al., 2011; Han et al., 2015);
  îmbunătățește eritropoieza (procesul de producere a celulelor sangvine roșii (eritrocitele) în țesutul hematopoietic din măduva osoasă), toleranța la glucoză și sănătatea mintală lavoluntarii sănătoși, cu vârste cuprinse între 42 și 83 de ani (Morita et al., 2012);
  stimulează vindecarea rănilor și regenerarea pielii (Bucekova et al., 2017; Lin et al., 2019; El Gayar et al., 2016, etc.);
  are efect anti-adipogenic fiind benefic în obezitate (Pandeya et al., 2019);
  previne infecțiile tractului respirator superior (Yuksel, Akyol, 2016);
  activează TRPA1 și TRPV, induce termogeneza și îmbunătățește consumul de energie (Terada et al., 2011);
  crește producția de colagen (Koya-Miyata et al., 2004);
  ameliorează sau inhibă disfuncția barierei hemato-encefalice (BHC) indusă de lipopolizaharide (LPS), You et al., 2019, declanșând activarea căii AMPK / PI3K / AKT (poate fi folosit în tratamentul bolilor relaționate cu afectarea barierei hemato-encefalice);
  are efect antiaterosclerotic (Makino et al., 2016);
  este benefic în patogeneza adenomului de prostată (hiperplazia benignă de prostată), scade antigenul specific prostatic (PSA) și îmbunătățește calitatea vieții pacienților, Pajovic et al., 2016.

 • are proprietăți ANTICANGERIGENE / ANTITUMORALE (prin conținutul de 10-HDA și alți acizi grași, precum și esterii lor)

  inhibă angiogeneza tumorală (inhibă dezvoltarea vaselor de sânge care au ca rol vascularizarea și hrănirea tumorei), inhibă VEGF (factorul de creștere al endoteliului vascular), Izuta et al., 2009, Kimura, 2008;
  – inhibă creșterea și/sau metastazarea tumorii la nivelul ficatului sau plămânului, prin inhibarea angiogenezei induse de tumoră și/sau prin activarea funcției imune (
  Yoshiyuki Kimura, 2008);
  – poate preveni debutul și încetini creșterea neuroblastomului uman (un tip de cancer care se formează în anumite tipuri de țesut nervos) prin activitatea antiproliferativă extraordinară împotriva celulelor SH-SY5Y (
  Gismondi et al., 2017);
  – induce moartea celulelor canceroase pulmonare (A-549 cell), însoțită de fragmentarea ADN-ului, prin apoptoză (moarte programată),
  Kamiya et al., 2018;
  – poate suprima progresia tumorii și metastazarea, prin suprimarea expresiei și activităților metaloproteinazelor matriceale (MMPs – una dintre activități fiind formarea microambientului tumoral),
  Kamiya et al., 2019;
  – inhibă înmulțirea celulelor canceroase (de adenocarcinom colorectal uman, CaCo-2),
  Filipič et al., 2015;
  – potențează efectele chimioterapiei; de pildă, mărește efectul citotoxic al doxorubicinei (DOX) asupra celulelor canceroase prostatice (PC3); efectul unei doze mici de DOX în combinație cu lăptițor de matcă a fost similar cu efectul unei doze mari de DOX, dar fără lăptișor de matcă; permite administrarea unei doze mai mici și reduce efectele adverse ale DOX (
  Abandansari et al., 2018);
  – inhibă activitatea N-acetiltransferazei (NAT) în celulele tumorale, inhibând astfel activarea metabolică suplimentară a arilaminelor cancerigene, acestea nemaiputând să își exercite genotoxicitatea în interiorul organelor țintă (
  Pongsathon, Chanpen, 2014);
  – are efect antiestrogenic asupra Bisfenolului-A (BPA), o substanță chimică sintetică (industrială) estrogen-mimetică deosebit de toxică (conținută de majoritatea plasticelor), prezentă în apă și mâncare, care stimulează proliferarea celulelor MCF-7 de cancer de sân uman; lăptișorul de matcă inhibă efectul de promovare a creșterii celulelor canceroase de sân pe care Bisfenol-A o induce (
  Nakaya et al., 2007).

 • este PROTECTIV ȘI ANTITOXIC
  îmbunătățește semnele și simptomele pacienților care suferă de mucozită orală (în urma radioterapiei și chimioterapiei) și reduce semnificativ timpul de vindecare (Erdem, Güngörmüş, 2014).
  are efect protector și antitoxic împotriva toxicității induse de agenți alopați anticancer (Miyata, Sakai, 2018).
  În studiul clinic randomizat, dublu orb, controlat cu placebo, Araki et al., 2018, lăptișorul de matcă a demonstrat efect protectiv împotriva toxicității induse de inhibitori de tirozin kinază la pacienții suferinzi de carcinom renal (oboseala și anorexia au avut o frecvență mult mai mică decât în grupul placebo, iar pacienții au putut să suporte mult mai bine medicația, perioadele de renunțare la aceasta din cauza reacțiilor adverse fiind mult mai mici; lăptișorul de matcă s-a dovedit a fi benefic și în menținerea calității vieții, ca de altfel și a complianței la tratamentul alopat).
  are efect hepatoprotector și efect antinecrotic (Abu-Serie, Habashy, 2019);
  are efect radioprotector și genoprotectiv (Rafat et al., 2016; Jenkhetkan et al., 2018);
  atenuează resorbția osoasă, protejează împotriva pierderii osoase fiind benefic în patologii precum osteoporoza (Tsuchiya et al., 2020).

 • are EFECT ANTIÎMBĂTRÂNIRE (promovează îmbătrânirea sănătoasă) și poate mări LONGEVITATEA, cu precădere prin conținutul de acizi grași speciali, proteine și peptide speciale (Kunugi, Mohammed, 2019).

  protejează împotriva fotoîmbătrânirii și fotolezării induse de ultravioletele-B și ultravioletele-A în fibroblastele dermice umane prin îmbunătățirea producției de colagen și prin reducerea expresiei Lamin AÄ150(Park et al., 2011; Mirbaha et al., 2019);
  – protejează fibroblastele dermice umane de citotoxicitatea indusă de ultraviolete, de speciile reactive de oxigen (SRO), de senescența celulară și stimulează producția de colagen (Zheng et al., 2013);
  – celulele tratate cu proteine MRJP (proteine speciale din lăptișor de matcă), au arătat cea mai mică senescență și cei mai lungi telomeri (telomerii sunt terminații ale cromozomilor care au rolul de a proteja materialul genetic al celulei; dimensiunea telomerilor este direct proporțională cu tinerețea biologică și starea de sănătate), Jiang et al., 2018.
  – mărirea longevității derivă din proprietățile polivalente ale lăptișorului de matcă, care pot întârzia îmbătrânirea și pot promova îmbătrânirea sănătoasă prin îmbunătățirea profilului lipidic, reducerea stresului oxidativ, îmbunătățirea stării glicemice și mai ales prin prevenirea apariției diverselor boli metabolice debilitante.

 • este TONIC, STIMULENT și FORTIFIANT
  prin compoziția sa deosebit de complexă, lăptișorul de matcă este un cocktail vitaminizant anabolic;
  restabilește homeostazia;
  – crește activitatea energetică și mentală (Wittenberg, 1996);
  crește capacitatea de efort muscular, vitalitatea, funcția respiratorie și nivelul de energie (Batchelder, 2002);
  îmbunătățește apetitul alimentar, forța fizică la persoane malnutrite și subponderale suferinde de depresie și anorexie (Balch, 2000);
  crește nivelul energetic la pacienții suferinzi de sindrom de oboseală cronică (Batchelder, 2002);
  este benefic în covalescență și recuperare postchirurgicală (Balch, 2000);
  îmbunătățește starea generală, crește pofta de mâncare, greutatea, numărul de celule roșii (eritrocite) și hemoglobina la prematuri și nou-născuți cu deficiențe nutriționale (Quadri, 1956; Prosperi et al., 1956; Malossi, Grandi, 1956; Prosperi, Ragazzini, 1956);
  ameliorează problemele emoționale, astenia, căderile nervoase și contracarează efectele secundare ale medicamentelor psihoactive / neuropsihiatrice (Telatin, 1956);
  stimulează metabolismul având efecte stimulatoare comparabile cu cele ale proteinelor (Martinetti, Caracristi, 1956);
  stimulează refacerea pielii după arsuri și vindecarea plăgilor (Gimbel et al., 1962);
  ameliorează starea per ansamblu a pacienților vârstnici (70-75 de ani) suferinzi de hipotensiune, anorexie și depresie (Destrem, 1956);
  induce stare de bine (euforie), sentimente de confort și o creștere a forței și a poftei de mâncare la bolnavii de inimă (Cho, 1977);
  îmbunătățește capacitatea organismului de a răspunde la stres prin sprijinirea glandelor suprarenale via vitamina B5 (acidul pantotenic), care în lăptișorul de matcă se găsește într-o cantitate mai mare decât în orice altă sursă cunoscută).

LĂPTIȘORUL DE MATCĂ PUR, administrat intern și extern, SE RECOMANDĂ CA ADJUVANT ÎN:


Întinerirea și regenerarea organismului, Sindrom de oboseală cronică, Sindrom burn-out (de epuizare fizică și psihică), Menopauză, Andropauză, Tulburări de memorie, atenție și concentrare, ADHD, Maladia Alzheimer și alte demențe, Boala Parkinson, Sindrom de malabsorbție, Malnutriție, Denutriție, Migrene, Insomnie, Diabet zaharat non și insulino-dependent, Imunitate scăzută, Imunodeficiență, Hipercolesterolemie, Dislipidemie (colesterol și trigliceride crescute), Inapetență (lipsa poftei de mâncare), Ulcere (peptic, gastric, duodenal), Gatrite și alte afecțiuni digestive (colite, boala Crohn, etc.), Infecții (respiratorii, cutanate, urinare, etc.), Osteoporoză, Lombosciatică, Tromboflebită, Artrită, Osteoartrită, Depresie, Depresie postpartum (după naștere), Stres, Anorexie nervoasă,
Infertilitate, Boli ale spermei (oligospermie, azoospermie, etc.), Libidou scăzut, Hipo și Hipertiroidie, Tiroidită Hashimoto, Gușă exoftalmică (boala Basedow), Spasmofilie, Tetanie cronică latentă, Răceală, Gripe, Viroze respiratorii, Sindrom hipoanabolic, Subponderalitate (greutate anormal de mică), Sindrom metabolic, Gută, Scleroză multiplă, Astenie de toamnă și de primăvară, Impotență, Frigiditate, Îmbătrânire prematură, Vitiligo, Lupus Eritematos, Cașexie, Anemie, Ateroscleroză, Bronșită, Astm, Constipație, Cancere, Alergii, dar nu numai.

NOTĂ: Lăptișorul de matcă pur (crud) poate fi folosit chiar și pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor care suferă de afecțiuni genetice moștenite. În general, ajută extraordinar de mult la obținerea unor ameliorări substanțiale ale stării de sănătate sau ale calității vieții chiar și în cazul celor mai dificile boli (cronico-agresive și incurabile).
Lăptișorul de matcă pur (crud) ALBeeNA este net superior lăptișorului de matcă liofilizat (pudră sau capsule) sau celui buvabil (sub formă de fiole de băut). Acestea din urmă suferă transformări care le denaturează o parte din proprietăți și le scad eficiența. Se recomandă, atât intern cât și extern, lăptișor de matcă în stare crudă (pură), 100% naturală.