Beneficiile consumului de polen crud

Polenul crud este un hiperaliment cu nenumărate proprietăți terapeutice și cea mai bogată sursă naturală de nutrienți cu rol imunostimulator. Ceea ce deosebește acest produs apicol de alte remedii este profilul nutrițional unic – polenul conține toți aminoacizii esențiali și neesențiali, 18 vitamine, 33 de tipuri de minerale, 59 oligoelemente, peste 100 de enzime și coenzime, 14 acizi grași, 11 carbohidrați, aproximativ 25% proteine. În plus, albinele recoltează polenul din peste 1000 de flori diferite, de la care împrumută proprietăți terapeutice diverse.

Grăuncioarele de polen au forma ovoidă sau sferică și pot avea o varietate de arome și culori – acestea variază de la alb, galben-auriu la negru, cea mai frecvent întâlnită fiind galben verzui. Un grăuncior de polen are un diametru mediu de 20-40 de micron și este alcătuit din  două învelișuri (exină și intină) și doi nuclei.

Adulții și copiii pot consuma polen zilnic, toată viața, pentru întreținerea stării generale de sănătate și pentru efecte terapeutice cum ar fi:

 • crește rezistența fizică și psihică a organismului
 • scade colesterolul rău (LDL) din sânge
 • hrănește celulele din intreg organismul, incepand cu cele din tubul digestive si ficat, apoi toate celulele din restul organismului, cu conditia ca administrarea polenului sa fie in cantitate suficienta si de lunga durata
 • ajuta structura si functionarea ochilor
 • ajută producerea endorfinelor și acționează ca un antidepresiv natural
 • protejează flora intestinală, reglează tranzitul și digestia
 • reglator hormonal, ameliorează performanțele sexuale și fertilitatea, in special la barbati
 • întărește sistemul imunitar
 • stimulează și accelerează creșterea sanatoasa
 • revigorează memoria, îmbunătățește funcțiile cerebrale
 • adjuvant în afecțiuni hepatice, boli digestive severe, convalescență
 • combate efectele negative ale chimioterapiei
 • ajuta la regenerarea celulelor, tesuturilor, organelor si sistemelor din organismul nostru pentru ca este alcatuit din mii de substante diferite, inclusiv telomeraza.

Pentru ce afecțiuni este indicat

Afecțiuni ale aparatului digestiv

Polenul ajuta la reglarea tranzitului intestinal prin conținutul de fibre vegetale de tip celulozic și amidon.

Ajuta in preventia si tratamentul diareei cronice, rezistentă la tratamentul cu antibiotice. Are efect detoxifiant și stimulează regenerarea celulelor hepatice.

Diabet zaharat

Este bogat în vitaminele din complexul B, în special B1 care au un rol asemănător cu insulina în metabolismul carbohidraților și efect pozitiv în prevenirea și tratarea diabetului zaharat.

Polenul contine toti amino-acizii esentiali necesari in producerea insulinei (care este un hormon, o proteina alcatuita din multi amino-acizi).

Polenul acționează ca un hormon modulator care contribuie la obținerea și întreținerea unui nivel glucidic optim.

Afecțiuni pediatrice

Cantitățile crescute de vitamine, minerale, aminoacizi și enzime pe care le conține polenul fac din acest produs apicol un aliment natural complet, indicat copiilor în perioada de creștere. Suplinește carențele alimentare, stimulează apetitul, este tonic și energizant, contribuie la dezvoltarea armonioasă a celor mici.

Afecțiuni cardiovasculare

Polenul conține aminoacizi esențiali care susțin si regenereaza mușchiul cardiac și contribuie la o bună circulație sangvină. Rutina, un bioflavonoid esențial pentru vasele de sânge, este prezentă din plin în polenul crud, făcându-l eficient pentru reglarea ritmului cardiac și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, polenul are un rol important în acumularea vitaminei C în organism, care asigură sănătatea inimii (deficiența de vitamina C este una dintre cauzele principale a bolilor cardiovasculare).

Afecțiuni ale sistemului nervos

Vitaminele din grupele B și E, flavonoizii, fosfolipidele și antioxidanții puternici pe care îi conține polenul hrănesc și protejează celulele neuronale, revigorează memoria și mențin echilibrul psihic. Polenul acționează pozitiv asupra procesului de îmbătrânire care cauzează cel mai des pierderile de memorie.

Imunologie

Stimulează producerea de anticorpi și leucocite (celulele albe din sange), care ajută organismul împotriva infecțiilor diverse (bacteriene, virale, parazitare). Polenul este un bun imunomodulator, cu proprietăți probiotice care susțin buna funcționare a sistemului imunitar.  

Sexologie

Polenul este cunoscut și ca „vitamina fertilității” datorită proprietății de reglator hormonal, care ajută la întreținerea potenței și îmbunătățește funcțiile reproducătoare atât la femei, cât și, mai ales, la bărbați. Conținutul mare de flavone și fitosteroli din polen are efect afrodiziac, compensează deficitul de estrogen și atenuează simptomele care apar în menopauză și andropauză.

În ce condiții trebuie evitat – contracindicatiile polenului crud

Polenul nu este indicat persoanelor cu excitabilitate sexuală sau celor cu hiperfuncții hormonale.

De asemenea, nu se administrează persoanelor cu alergii severe sau hipersensibilitate la polen.

Cum se consumă

Polenul crud poate fi consumat zilnic, simplu sau dizolvat în iaurt, apă sau sucuri proaspete de fructe, preferabil dimineața, la micul dejun.

La început, polenul trebuie consumat lent (2 granule sub limbă), după mese, pentru testarea posibilelor reacții adverse, în special la persoanele cu sensibilități cunoscute. Dacă nu se produce nici o reacție alergică, se consumă o doză inițială de 3 granule de polen, iar cantitatea crește apoi treptat, cu câte 2 granule la interval de câteva zile, până la câteva lingurițe de polen/zi.

În scopul tratamentului unor afecțiuni specifice, doza de polen crud, cu recomandarea, coordonarea medicului specializat in apifitoterapie, poate crește la 2-8 lingurițe pe zi.

Cum se păstrează

Polenul crud se păstrează la congelator, la temperaturi între -5 și -15 grade Celsius, în recipientul ermetic în care a fost livrat. Temperaturile scăzute ajută polenul să își păstreze intacte vitaminele, substanțele volatile, apa biologică, aminoacizii, flora lactică cu activități antibacteriene și lactofermenții.

Substanțele active, gustul și culorile naturale ale polenului proaspăt recoltat se pierd prin uscare – proprietățile se păstrează până la o săptămână în afara congelatorului și până la două săptămâni dacă polenul este depozitat în frigider. Congelarea și decongelarea pot fi repetate fără a-i afecta calitățile polenului crud datorită conținutului scăzut de apă și a faptului că nu conține bacterii patogene.

Cum alegi cel mai bun polen

Acordă atenție următorilor indicatori de calitate atunci când alegi polenul dacă vrei să te asiguri că este un produs apicol premium:

 • produsul apicol este crud, congelat imediat după recoltare și nu sub formă de capsule deoarece acestea au proprietăți terapeutice mai reduse
 • provine de la un producător specializat în domeniu, care comercializează polenul în starea lui naturală și nealterată, din stupine atent îngrijite
 • magazinul are o relația apropiată cu apicultorii și nu tratează polenul ca pe un simplu produs de vânzare, ci ca pe un aliment esențial pentru sănătate, pe care îl depozitează în cele mai bune condiții

Mituri

Alergia la polenul purtat de vânt (anemofil), care pătrunde in organism prin aparatul respirator si nu prin cel digestiv, este diferită, nu identica cu alergia la polenul de albine, care provine din flori si este mai greu (nu plutește in aer).

Alergia la polenul anemofil poate fi combătută cu ajutorul polenului crud, proaspăt recoltat din stupină. Vitamina E, bioflavonoidele și seleniul din compoziția produsului apicol pot ameliora reacțiile sistemului imunitar la diverși alergeni.

Tratamentul alergiilor de orice tip trebuie făcut sub coordonarea medicului specialist in alergologie.

Dr Stefan Stângaciu:
„Recomand folosirea polenului crud de albine, după verificarea tolerantei, de către orice persoana, non-stop, toata viața.

Periodic (la aprox. 1-2 luni) se poate schimba tipul de polen care se consuma, ideal fiind polenul proaspăt, de sezon.”