Egiptenii numeau polenul: „praful care da viata”. Desi s-a dovedit ca este un aliment perfect nutritional gasit in stare pura in natura, valoarea sa nutritiva completa ramane invaluita in mister. Nici pana acum, cercetatorii nu au putut descifra toate elementele care il situeaza in randul celor mai eficiente remedii naturale medicinale. Insa iata cele mai importante beneficii ale sale.

Primele referinte despre utlizarile sale medicale apartin doctorilor arabi si evrei din Spania Islamica. Era considerat un tonic sedativ si astringent, dar si un afrodisiac care curata sangele si amelioreaza edemele. Abia dupa Al Doilea Razboi Mondial, progresul in randul apiculturii a inceput sa infloreasca si sa fie promovat in domeniul sanatatii oamenilor.

Spre deosebire de polenul uscat, trecut prin diferite procesari pentru a fi valabil si disponibil mai mult timp pentru consumul uman, polenul crud trebuie congelat cat mai curand posibil dupa recoltare, pentru a-si pastra proprietatile terapeutice si curative intacte. In Romania, polenul proaspat congelat a aparut de curand ca produs comercializat, o veste foarte buna venita in sprijinul sanatatii noastre, de care trebuie sa tinem cont.

Caracteristicile nutritionale ale polenului proaspat – un aport bogat de vitamine, minerale, enzime si proteine esentiale sanatatii organismului

Vitamine, minerale, proteine, enzime – sunt numai cateva elemente din compozitia polenului proaspat. Pentru ca acestea sa fie valabile, este esential ca polenul proaspat sa provina dintr-o sursa sigura si sa fie mentinut in conditiile de pastrare potrivite, respectiv la o temperatura care ii pastreaza toate beneficiile intacte. Produsul trebuie sa fie congelat, pentru a nu-si pierde o mare parte din proprietati, cum se intampla in cazul polenului uscat.

Mineralele principale sunt potasiul, fosforul, calciul, magneziul, zincul, manganul, fierul, cuprul si  seleniul (permanent valabil in polen). Cel mai concentrat este potasiul, indispensabil functiilor neurologice.  Vitaminele si carotenoizii din polen sunt provitamina A (vitala pentru cresterea oaselor), complexul vitaminic B, vitamina C (esentiala pentru formarea colagenului), D si vitamina E  (tocoferolul, un important antioxidant), niacina (recomandata pentru sanatatea tenului), tiamina (diminueaza stressul), acidul folic (important in prevenirea cancerului cervical) si biotina (regulator al glicemiei).  Congelarea nu distruge niciunul dintre aceste elemente. Carotenoizii fac parte din antioxidanti si sunt de o importanta majora in protejarea celulelor organismului fata de radicalii liberi.

Facand comparatie cu alimentele cele mai bogate in vitamine binecunoscute omului – cereale, fructe si legume – polenul proaspat contine de 20 de ori mai multa vitamina A si semnificativ mai mult acid folic, biotina si acid pantotenic. Acidul pantotenic alunga cel mai eficient stressul si stimuleaza glandele suprarenale.

Trebuie sa mentionam si calitatile flavonoizilor. Acestia sunt un tip de antioxidanti cu rol in pigmentarea produselor naturale si cu o puternica actiune antibiotica. Rutinul pare a fi principalul flavonoid. In ultimele cercetari, sunt corelati cu un anumit impact pozitiv asupra virusului HIV si herpesului. Flavonoizii  dezvolta importante activitati fiziologice si farmacologice: de la cele anti-imbatranire, antioxidante, anticarcinogene, antiinflamatorii, la anti-ateroscleroza, cardioprotectoare.

Un alt grup de compusi ai polenului sunt fitosterolii care scad nivelul de colesterol din sange, stimuleaza imunitatea si au un efect antiinflamator. De aceea, acestia sunt adesea legati de inhibarea dezvoltarii unor anumite forme de cancer: cancerul colorectal, de prostata sau cancerul la san.

Cele mai importante roluri ale consumului de polen proaspat congelat se reflecta in sanatatea completa a organismului uman:

Activitate antimicrobiana puternica
Substantele antibacteriene din polen sunt activate impotriva streptococilor, in general, si se aseamana cu cele regasite in propolis si miere. Polenul proaspat este caracterizat de o puternica actiune antifungala impotriva diferitilor agenti patogeni .

Efecte antioxidante
Stressul este considerat boala secolului. Despre stressul oxidativ se spune ca duce la dezvoltarea bolilor cronice si degenerative precum tulburarile autoimune, imbatranirea, cataracta, artrita reumatoida, boli cardiovasculare sau neurodegenerative. Un antioxidant este o molecula capabila sa incetineasca sau sa previna oxidarea altor molecule si, deci, sa previna aceste schimbari, iar polenul proaspat este plin de antioxidanti!

Efecte anti-iradiere si hepatoprotectoare
Activitatea de eliminare fortata a radicalilor liberi specifica polenului proaspat previne iradierea cauzata de acestia. Prin urmare, polenul are – indirect – efect anti-radiere. In studiile pe soareci de laborator s-a constatat ca introducerea in dieta lor a polenului de albine normalizeaza activitatea enzimelor antioxidante, dupa aplicarea de doze mici de iradiere X. In ceea ce priveste efectul hepatoprotector, s-au realizat studii pe sobolani batrani in laborator privind efectele polenului asupra functiilor ficatului. Sobolanii au fost intoxicati cu pesticid. Nivelurile de proteine, albumina, glucoza, trigliceride, T-colesterol, creatinina, acid uric, magneziu, sodiu, potasiu, cat si diferite enzime hepatice au fost analizate in comparatie cu grupul de control, demonstrand un efect substantial de detoxifiere al polenului.

Activitatea anticanceroasa si chemopreventiva
Flavonoizii – chercitina, rutinul si crizina au rol chemopreventiv prin prevenirea cancerului (moartea celulelor este intarziata). In plus, amelioreaza din efectele nefaste ale chimioterapiei.

Activitatea antiinflamatoare
Inflamatia apare ca raspuns fizic la afectiunile celulelor, cauzata de agenti biologici si de radicali liberi. S-a testat reactia antiinflamatoare a extractelor de polen asupra soarecilor de laborator, rezultatele fiind pozitive: efectul analgezic este corelat cu cel antiinflamtor si narcotic ale polenului.
Efecte anti-osteoporoza
Osteoporoza este caracterizata de reducerea in masa osoasa si slabirea oaselor, cu risc crescut de fracturi. Extractul de polen proaspat de albine are efecte stimulatoare in formarea oaselor. De asemenea, el provoaca o crestere semnificativa a activitatii fosfatazei alcaline – o enzima care participa la mineralizarea oaselor. In urma administrarii de extract din polen animalelor de laborator, s-a observat o crestere a continutului de calciu in organism.

Anemie
Anemia se refera la un numar scazut de celule rosii in sange –numite hematii. In studiile facute pe  animalele de laborator hranite cu polen de albine si care sufereau de anemie, rezultatele au aratat ca polenul a redus celulele albe si a indus o crestere semnificativa a hematiilor. S-a notat si o imbunatatire a absorbtiei digestive a fierului.

Printre alte efecte ale polenului asupra sanatatii, numim cele antidiaree, de imbunatatire a memoriei,  imunostimulatoare, probiotice si antiimbatranire. Lista, insa, poate continua. De retinut este ca beneficiile aduse de concentratia de probiotice caracterizeaza DOAR polenul proaspat congelat, bacteriile lactice nefiind prezente si in polenul uscat.

Polenul crud – tratament medical in adenomul de prostata, arterioscleroza, oboseala cronica si tulburari digestive severe

Una dintre cele mai importante utilizari ale polenului proaspat in domeniul sanatatii se reflecta in problemele de prostata, datorita activitatii curative si profilactice. Inflamarea prostatei provoaca dureri la urinare, adesea urmate de o senzatie de arsura. Hiperplazia benigna de prostata, cat si prostatita cronica, nu se vindeca in urma tratamentelor cu antibiotice, de aceea nu e de mirare ca bolnavii se intorc la fitoterapie. Rutinul – un compus principal al polenului proaspat – are activitate antitumorala similara cu cea a chercitinei, intarziind aparitia cancerului. Similar, beta-carotenul scade riscul pentru tumorile canceroase in cadrul prostatei.

Un alt efect interesant si esential, deopotriva, pentru o stare de sanatate de lunga durata este efectul antiimbatranire. Calitatile polenului de stimulare a sistemului cardiovascular si a dezvoltarii celulelor  plaseaza produsul apicol miraculos in randul „medicamentelor” pentru tulburarile corelate cu varsta, cum sunt arterioscleroza si oboseala cronica. In urma utilizarii polenului in geriatrie si in oboseala cronica, rezultatele au fost de succes. 28 de pacienti cu varsta medie de 72 de ani au fost tratati cu 40g de polen de doua ori pe zi, timp de o luna. Acestia sufereau de colestaza si colesteroza. In 86% dintre cazuri, valorile colesterolului au scazut de la 7,8 mm/l la 5,9 mm/l. In 62% dintre cazuri, secretia vezicii biliare s-a imbunatatit vizibil.

Polenul – doar cel crud- se poate utiliza cu succes dovedit pentru imbunatatirea microcirculatiei intestinelor si poate vindeca boli digestive cum sunt enterocolita cronica, pancreatita, hepatita. Pe langa acestea, produsul apicol mai este recomandat cu incredere in disfunctiile sexuale si in cazuri de impotenta.

Cum se consuma polenul crud, congelat?

Din punct de vedere biologic, cele mai eficiente forme ale polenului sunt pastura si polenul crud. Polenul crud, congelat conserva cel mai bine biovalabilitatea proprietatilor sale.  De vreme ce acest produs apicol este unul mai scump, o doza zilnica de 10g (doua lingurite) este perfecta. Pentru profilaxie si intarirea sanatatii, o doza de 10-20g pe zi poate fi luata pentru o perioada mai luna de timp, preferabil de 2 ori pe an, in cure de 3 luni, cu precadere pe timpul iernii. Pentru apiterapie, doza de polen luata de adulti poate fi de 20-50g zilnic, de 3 ori pe zi, cu 1-2 ore inainte de mese.