Cel mai proaspat remediu 100% natural de care ne putem bucura cu drag provine de la zumzaitoarele albine. Consumat in starea lui pura si cruda, polenul proaspat congelat – fata de cel uscat, care isi pierde o mare parte din proprietatile curative in urma procesarii –  revolutioneaza modul in care  natura are grija de sanatatea fizica si mentala.

Hrana vie pe care ne-o ofera albinele trebuie consumata in starea sa pura, nealterata, cruda, pentru a beneficia de toti nutrientii esentiali si de tot spectrul de proprietati curative specifice. Procesarea in orice mod a alimentelor duce la pierderea unor elemente vitale, asadar de ce sa nu alegem sa consumam numai produse 100% naturale, “vii”?

Polenul proaspat – un aport complex de proteine, enzime, vitamine si minerale esentiale

Polenul proaspat dispune de un continut perfect de elemente esentiale unei sanatati „de fier” a albinelor, fapt care a starnit curiozitatea cercetatorilor din domeniu: acesti nutrienti pot avea aceleasi rezultate si in cazul consumului uman? Raspunsul este unul pozitiv si deopotriva, complex.

Continutul nutritional al polenului proaspat se refera la: 22 de aminoacizi, 25 de minerale, 18 vitamine, 59 de oligoelemente, 14 acizi grasi esentiali, 11 carbohidrati si 11 enzime si coenzime, toate reunite in gramajoarele de praf auriu.

18 aminoacizi esentiali lucreaza impreuna cu aportul bogat de 45% proteine absorbabile pentru a sustine celulele organismului uman, de la celulele din sange la cele ale pielii, organelor si oaselor. Enzimele active doar in acest tip de polen lupta impotriva cancerului, artritei si oboselii cronice si energizeaza intreg corpul, stimuland, in acelasi timp,  recuperarea dupa boli si efort fizic.

Toate vitaminele necesare organismului nostru se regasesc din plin in polenul proaspat: provitamina A (beta-carotenul responsabil de acuitatea vizuala, rezistenta cartilajelor si oaselor la infectii, sanatatea ficatului), vitaminele B (benefice pentru sistemul nervos, imunitate, anemii, convalescenta si metabolism), vitamina C (neutralizeaza radicalii liberi si intareste imunitatea), vitamina D (responsabila de fixarea calciului in oase) si E (unul dintre cei mai puternici antioxidanti).

Mineralele-cheie cum sunt zincul, potasiul, calciul, fierul, seleniul descoperite in polenul proaspat au rolul de a ajuta dezvoltarea, rezistenta la boli, atentia mentala si buna functionare a organelor corpului. Oligomineralele – elemente necesare in cantitati mici in organism – desi nu sunt in topul prioritatilor, lipsesc, din pacate, din majoritatea produselor comercializate. Suplimentele de multiminerale si vitamine contin doza zilnica recomandata, dar organismul absoarbe doar 45%, inainte ca elementele sa treaca in intestinul subtire. Polenul proaspat, insa, ofera aceste oligominerale organismului nostru.

Polen proaspat versus polen uscat

•    Pentru ca toate acestea sa se mentina in compozitia polenului proaspat, el trebuie pastrat in conditiile potrivite: la scurt timp dupa ce a fost recoltat, trebuie sa fie congelat, pentru a nu-si pierde proprietatile terapeutice si curative.
•    Polenul proaspat recoltat contine 20-30g apa/100g. Aceasta umiditate este un mediu propice dezvoltarii bacteriilor si ciupercilor patogene. Pentru a evita deteriorarea si pentru a maximiza calitatile polenului crud, el trebuie imediat tinut la rece. Congelarea este un procedeu care nu afecteaza compozitia chimica a polenului, fiind tehnica cea mai recomandata de conservare a polenului.
•    Un studiu brazilian a aratat ca uscarea polenului timp de 6 ore, la 45 de grade Celsius, duce la pierderi semnificative de vitamina E, caroten si provitamina A. Dupa un an de pastrare in stare uscata, pana la 60% dintre antioxidanti se pierd.
•    Un studiu realizat in 1996 in Olanda, la Universitatea din Utrecht privind efectele polenului proaspat si uscat asupra albinelor, a comparat proprietatile polenului proaspat cu cele ale polenului uscat. Cel proaspat a fost congelat un an de zile, iar cel uscat a fost pastrat la frigider 2 ani. Matcile produse in coloniile hranite cu polen proaspat au fost mai numeroase si aveau o greutate semnificativ mai mare decat cele din coloniile hranite cu polen uscat, respectiv 91% din matci au supravietuit dupa hibernare, spre deosebire de 62% din matcile din al doilea grup. In plus, cele crescute cu polen proaspat au depus oua mult mai rapid (in mai putin de 20 de zile) si au produs mai multe colonii (112 albine lucratoare), fata de matcile crescute cu polen uscat (50 de zile pentru depunerea oualor, cu o colonie de 49 de albine).
•    Un alt studiu realizat in 2011 a demonstrat ca proprietatile polenului si stabilitatea compusilor bioactivi – nutrientii esentiali – sunt afectate de procesarea sa prin uscare.

Calitatile polenului proaspat congelat sunt unice si de neinlocuit

Aplicat direct pe piele, polenul proaspat poate ajuta in vindecarea ranilor si a acneei, dar nu numai. Apreciat timp de ani de zile ca reglator al greutatii corporale, polenul este slab in calorii si contine fenilalanina – un inhibitor al apetitului – dar si lecitina – ajuta la dizolvarea grasimilor din organism, cu rol in detoxifiere.

Abilitatile de a rejuvena corpul uman, de a stimula vitalitatea organelor, de a sustine energizarea organismului si de a grabi vindecarea fac din polenul proaspat congelat un extraordinar supliment natural pentru sportivi si atleti. Polenul este cu atat mai pretios cu cat mii de analize chimice care s-au realizat in laboratoarele cele mai performante nu au reusit sa sintetizeze acest produs apicol.

Granulele de polen proaspat reprezinta suplimentul alimentar ideal – are toate enzimele, proteinele, vitaminele si mineralele necesare organismului pentru a ramane sanatos si in forma optima. In plus, pentru ca o alimentatie bazata pe produse cat mai crude (legume, fructe) este din ce in ce mai promovata pentru un stil de viata sanatos, polenul proaspat este apreciat si recomandat datorita calitatilor sale extraordinare tuturor oamenilor care isi doresc o minte sanatoasa intr-un corp sanatos.