Omul modern sufera de multe afectiuni – de la stressul care afecteaza intregul organism, pana la boli de inima timpurii si ciroza, problemele de sanatate nu contenesc sa apara. In plus, mancarea procesata, neglijarea alimentatiei si un program haotic de munca – toate contribuie la aparitia bolilor digestive, un factor important care influenteaza sanatatea si starea de bine a organismului.

Tranzitul intestinal nu mai functioneaza normal, digestia are loc cu probleme, flora intestinala este slabita si atacata de antibiotice menite sa trateze diverse afectiuni. In acest caz, nu ramane decat sa consumam suplimente si sa avem o alimentatie mai sanatoasa. Oamenii au inceput sa caute cu interes produsele care sa le readuca echilibrul digestiv si starea de bine care sa ii scape de stress. Unele dintre cele mai bune remedii naturale si la indemana, din cele mai vechi timpuri, sunt produsele apicole, in special „painea albinelor” – pastura.

Considerata un aliment complet care asigura sanatatea omului si previne infectiile si bolile secolului XXI, pastura se lauda cu valorile sale nutritionale si proprietatile miraculoase asupra organismelor. Ea vine in ajutorul sistemului digestiv cu un aport de  microorganisme – bacterii, fungi, microbi – ce refac flora intestinala si rezistenta imunitara.

Paralactobacillus si bifidobacterium – bacterii prietenoase cu tractul intestinal

Pantecele albinelor si pastura sunt cunoscute ca medii cu aciditate foarte ridicata. Aceasta aciditate se datoreaza bacteriilor de acid lactic: Oenococcus, Bifidobacterium si Paralactobacillus, care stimuleaza raspunsul imunitar si implicit, apararea impotriva infectiilor.

Bacteriile apar intr-o abundenta remarcabila in coloniile de albine – se estimeaza ca intestinele unei albine contin 108,109 bacterii per gram de continut.

O calitate de baza a bacteriilor albinelor, dar greu de inteles pe deplin, este transformarea polenului in pastura – un produs nutritional care poate fi pastrat perioade lungi atat in colonii, cat si de catre om. Studiile efectuate au descoperit la albine unele bacterii care deja sunt utilizate de oameni pentru a fermenta alimentele. Analiza compozitiei pasturii si a microorganismelor a aratat ca acestea confera imunitate fata de agentii patogeni, in special prebioticele si probioticele cunoscute sub numele de bifidobacterii.

Cele mai intalnite bacterii in compozitia pasturii – descoperite intr-un studiu asupra florei microbiene existente in produsele apicole – sunt Oenococcus (importanta in fermentarea vinului), Paralactobacillus (importanta in fermentarea alimentelor) si Bifidobacterium (asociata cu iaurturile), cat si alte bacterii lactice care ajuta la transformarea polenului in pastura – un produs ce se pastreaza intact timp indelungat. Lactobacillus si Bifidobacterium se regasesc in cantitati foarte mari si sunt importante pentru mentinerea sistemului digestiv sanatos si ferit de infectii. Studiile asupra bifidobacteriilor au iluminat importanta simbiozei microorganismelor in nutritie, imunitate si diversitate genetica(in cazul albinelor).

Flora bacteriana din coloniile de albine joaca un rol major in sanatatea si vitalitatea acestora la fel de mult ca si in organismul nostru. Simbioza microorganismelor ajuta dezvoltarea sistemului imunitar, digestia gazdei si a starii generale de bine, desi nici pana in ziua de azi nu se cunoaste pe deplin intreaga paleta de microbi implicata in nutritia albinelor. In ciuda acestui fapt, este clar ca „painea albinelor” e mai bogata nutritional decat polenul. Pastura creata si consumata de albine este o sursa mult mai buna de carbohidrati, aminoacizi, lipide, vitamine si minerale fata de polen, care nu confera un aport atat de bogat de nutrienti necesari. Sa nu uitam, insa, ca fiecare produs apicol are rolul sau in sanatatea organismului, atat polenul, cat si pastura, trebuind apreciate de catre oameni.