Matca este un membru important al stupului, și nu numai pentru că este unică în cadrul populației familiei, ci pentru că ea este vitală pentru menținerea acelei populații. O matcă sau regina albinelor, poate face până la 2000 de ouă pe zi. De asemenea aceasta este principala ei activitate. Nu sunt singurele calități. Se spune că mătcile conduc stupul precum un monarh, dând în continuu ordine albinelor.

CUM ARATĂ REGINA ALBINELOR ?

Matca este sufletul unui stup de albine și singura femelă fecundă din stup, având rolul de a procrea și perpetua familia albinelor. De obicei, există doar o singură matcă într-un stup. Ea are un corp lung (20-25 mm), un cap mic, un abdomen foarte bine dezvoltat, aripi mici în comparație cu corpul ei, și o greutate ce variază între 250-280 mg.

Picioarele sale sunt mai lungi și mai întunecate decât ale albinelor lucrătoare și nu deține buzunare de polen. Limba ei este mai scurtă și nu poate fi folosită pentru colectarea nectarului. Înțepătura reginei albinelor este mai lungă decât a albinelor lucrătoare, dar nu are forța necesară pentru a înțepa o ființă umană. Matca folosește această armă doar pentu a-și ucide adversarii adică, altă regină.

Tocmai prin prezența reginei albinelor, familiile de albine au reușit de-a lungul timpului să atingă un model de organizare şi de eficienţă nemaiîntâlnit. Încă de la construcţia căsuţelor hexagonale, care sunt considerate şi de om că fiind cele mai rezistente construcţii, modul cum comunică între ele albinele, modul cum reuşesc să supravieţuiască pe timp de iarnă prin reglare termică.

Este ușor să facem distincție între o matcă tânăra și una bătrână. Astfel, cele tinere au abdomenul plin de ouă, aripile intacte, iar mâinile și corpul sunt acoperite cu fire mici de par. Mătcile care au mai mult de trei ani nu au păr, au aripi rupte și se mișcă foarte încet. Spre sfârșitul vieții sale o matcă depune cel mai adesea ouă nefertile, de trântor.

POT FI INSEMINATE ARTIFICIAL REGINELE ALBINELOR?

În ultimii ani, procesul de inseminare artificială al mătcii a fost foarte dezvoltat. Pentru a parcurge acest proces, apicultorul are nevoie de dexteritate, care poate fi obținută numai după ani de practică în apicultură, și instrumente sterilizate. Un avantaj al inseminarii artificiale este împerecherea controlată, deoarece apicultorul este cel care selectează anumiți trântori, a căror spermatozoizi vor fi folosiți în procesul de reproducere. Cel mai mare dezavantaj al acestui proces sunt cavitațile goale, care apar rar în cazul fertilizării naturale.

După două sau trei fertilizări de succes, fie artificială sau naturală, matca începe să depună ouă. Acesta este un proces de maturizare care se încheie atunci când ouăle sunt eliminate din trompele uterine în vagin, unde sunt fertilizate. Aici spermatozoizii care vin din buzunarul spermatic penetrează membranele oului. Albinele lucrătoare și mătcile pot cloci numai din ouă fertile . De asemenea, matca poate depune ouă nefertile din martie până în iunie. Înainte și după această perioada de timp, matca depune numai ouă fecundate.

CUM ÎȘI PETREC VIAȚA REGINELE ALBINELOR ?

Revenind la reginele albinelor trebuie specificat că ele își petrec toată viața înăuntrul stupului. De obicei, ele îl părăsesc o singură dată pentru zborul nupțial. În caz de roire, matca părăsește stupul pentru totdeauna. Aceasta nu se mai întoarce niciodată.  De obicei, un stup are o singură matcă. Totuși, există cazuri în care există două regine în același stup. Această situație are loc înainte de roire, sau când o matcă a îmbătrânit și albinele și-au făcut una nouă, tânăra. Ele nu o omoară pe cea veche, dar o lasă să trăiască în stup până când eventual, moare.

Există și cazuri în care dacă două regine tinere se întâlnesc, se lupta până când cea mai puternică sau cea mai vicleană câștigă. Matca nu tolerează nici un rival în interiorul stupului. De aceea, în momentul în care clocește, ucide toate celelalte potențiale regine. Totuși, când albinele vor să roiască, o previn pe regină să nu mai ucidă larva matcă.

Există și cazuri însă în care albinele își omoară matca. Astfel, dacă un apicultor își începe activitatea prea devreme în stup, când albinele nu s-au recuperat complet după somnul lor de iarnă, se supără atât de tare, încât își omoară accidental regina. Dacă un apicultor ține matca în mâna lui pentru prea mult timp, matca își pierde mirosul, iar albinele lucrătoare o percep ca pe un străin, prin urmare o omoară.

DE CÂTE ORI SE ÎMPERECHEAZĂ MĂTCILE ?

Multe dintre insecte au o viață scurtă, dar s-ar putea să va surprindă că o regină poate trăi până la 7 ani. Prolificitatea ei depinde de numărul trântorilor cu care s-a împerecheat, ea stochează spermă într-un organ specific numit spermatecă. Regina albinelor se împerechează cu mai mulți trântori în cadrul aceluiași zbor, dar acest lucru se întâmpla o singură dată în viața ei. O matcă împerecheată poate dezvolta bine familia, dar odată ce își pierde prolificitatea ea nu se mai poate împerechea a două oară și este schimbată de către albine. Majoritatea mătcilor trăiesc în jur de 3 ani.

CUM ARATĂ OUĂLE REGINELOR ?

Ouăle reginelor albinelor sunt identice. Albinele lucrătoare înlocuiesc matca bătrâna sau matca cu disfuncționalități folosind ouăle vechii mătci. O matcă poate ponta ouă fecundate sau ouă nefecundate. Ouăle nefecundate sunt destinate producerii de trântori, iar din ouăle fecundate pot ieși albine lucrătoare sau mătci, destinația fiind dată de hrana cu care va fi alimentată larva.

LUPTA REGALĂ A ALBINELOR

Când lucrătoarele schimbă regina, ele nu cresc una singură. Deși de obicei există o singură matcă în stup, iar atunci când sunt mai multe ele se luptă pentru supremație. Fie prima matcă eclozionată înțeapă celelalte botci în care se află mătci neeclozionate, fie se luptă direct în cazul în care eclozionează în același timp.

ÎNGRIJIREA REGINELOR

Matca este însoțită în permanență de suita sa de albine. Ele o hrănesc și o curăță. Fără îngrijirea continuă de către suită, matca nu va putea supraviețui. În cadrul acestui proces ele cară excrementele mătcii afară, iar unul din cele mai importante lucruri este acela că ele îi digera hrana înainte să i-o administreze. Și asta pentru că matca nu are aceleași glande ca albinele lucrătoare și nu poate digera mâncarea obișnuită, de aceea trebuie pre-digerată și abia apoi o poate ingera.

HRANA REGINEI ALBINELOR

Matca este tot timpul la mila albinelor din punct de vedere al hranei și în anumite perioade din an, ea este pusă la dietă. Primăvara, de exemplu, coloniile mari tind să se dividă pentru propagarea speciei, proces care se numește roire. Practic, jumătate din familie pleacă și își stabilește altă locație.

Albinele rămase, cresc o nouă matcă și astfel continuă viața familiei. Roitul este o acțiune riscantă și este plănuită cu câteva săptămâni înainte.

Riscul constă în faptul că regina, care nu a părăsit aproape niciodată stupul, va trebui să zboare pană la nouă locație, cu atât mai mult cu cât ea este foarte greoaie. Tocmai de aceea albinele o pun la dietă înaintea acestui zbor, reușind să-i reducă 1/3 din greutatea corporală pentru a putea zbura.

CUM  ÎȘi ALEG ALBINELE REGINA ?

Albinele își aleg o nouă regină atunci când matca bătrână începe să depună ouă din ce în ce mai puțin, sau când aceasta din diferite motive moare, sau când se pregăteşte de roit. Atunci familia de albine, alege din ouăle depuse de matca vârstnică, cele mai bune ouă, pe care pe care le hrănesc mai bine, cu lăptişor de matcă mai bogat în zahăr şi mai de calitate, ceea ce face ca larva de matcă să se dezvolte mai repede decât larvele de albine sau de trântor.

CUM SE NAȘTE O MATCĂ ?

După 9 zile de hrănire abundentă albinele căpăcesc celulele din care se vor naşte viitoarele matci, aceste celule poartă numele de ’’botci’’şi pot fi în număr de 20-30 sau chiar mai multe. Larvele de albine sunt vizitate de 10.000 de ori în timp ce cele de matcă sunt vizitate de 20.000 de ori. Din aceste botci vor ecloziona mătcile după 16 zile, în timp ce albinele ies după 21 de zile, iar trântorii după 24 de zile.

Prima matcă eclozionată roade capacele botcilor și omoară prin înțepare restul rivalelor chiar în celule.

ÎN CE SITUAȚIE MATCA PĂRĂSEȘTE FAMILIA DE ALBINE ?

Matca părăseşte familia de albine în trei situaţii. Când iese la zborul de împerechere, atunci când roieşte și se întemeiează o nouă familie dar și când familia de albine este infestată puternic cu paraziți, bacterii, virusuri sau Varaoa. Lăptișorul de matcă produs de albinele doici, este un aliment bogat în proteine, grăsimi, zahăr, vitamine şi substanţe minerale.

CONCLUZIE:

Așadar rolul unei regine este extrem de important atât pentru familia de albine cât și pentru stup. Ea este cea care face ouă și tot ea face ordinea în familie. De asemenea este și cea care poate trăi și cel mai mult. Matca nu iese niciodată din stup, decât atunci când se împerechează, iar albinele sunt cele care au grijă de ea, atât de igienă cât și de ce mănâncă și este pusă de asemenea și la dietă atunci când întreagă familie trebuie să se mute.