Oameni de știință și specialiști în farmacologie din toată lumea cercetează într-un ritm accelerat potențiale tratamente pentru Covid-19, însă până în acest moment nu a fost identificat nici un medicament pentru tratarea eficientă a pacienților infectați cu coronavirus.

În lipsa unui tratament specific, este esențial să te protejezi de Covid-19 prin aplicarea măsurilor de prevenire recomandate de autorități și prin grijă suplimentară pentru sănătatea ta. Asta înseamnă să îți întărești sistemul imunitar pentru a te proteja de infecții virale și să tratezi afecțiunile care reprezintă factori de risc, cum ar fi cele cardiovasculare, diabet sau boli renale. Pentru astfel de tulburări, dar și multe alte afecțiuni, este recomandat consumul regulat de produse apicole, superalimente recunoscute pentru proprietățile antivirale, antimicrobiene și imunostimulatoare.

Produsele apicole fortifică imunitatea

Un sistem imunitar sănătos face față mai ușor infecțiilor virale și e mai puțin predispus la infectarea cu noul coronavirus. Pentru a te asigura că imunitatea ta poate face față unei astfel de agresiuni, consumă produse și suplimente bogate în nutrienți care echilibrează și îmbunătățesc microbiomul local. Toate produsele care provin din stup – lăptișor de matcă pur, polen crud sau uscat, păstură, miere, apilarnil, propolis  – dar și produsele apiterapeutice derivate sunt concentrate în glucide și proteine, vitamine, antioxidanți și multiminerale care îmbunătățesc mecanismele proprii de apărare a organismului și capacitatea acestuia de a se adapta la împrejurări stresante.

Antivirale naturale

Lăptișorul de matcă are un efect imunomodulator intens și inhibă activitatea virușilor și bacteriilor ca streptococii sau stafilococul auriu care cauzează infecții ale aparatului respirator. Acizii grași din compoziția lăptișorului îmbunătățesc activitatea citokinelor, molecule de natură proteică esențiale în dezvoltarea sistemului imunitar și protejarea organismului împotriva infecțiilor. În plus, stimulează producția de limfocite sănătoase și are efect revitalizant.

Propolisul este cel mai puternic remediu antiinfecțios natural cunoscut, cu beneficii demonstrate – mai multe studii au arătat că distruge peste 20 de bacterii și 30 de tipuri de virusuri. Are o compoziție chimică complexă de flavonoizi, taninuri, vitamine și aminoacizi, iar activitatea sa antimicrobiană și antivirală a fost analizată pe culturile a 80 de microorganisme, printre care și Mycobacterium tuberculosis și bacili care cauzează infecții nosocomiale. De asemenea, păstura acționează ca un scut împotriva radicalilor liberi și consolidează sistemul imunitar datorită polifenolilor din compoziție care îi oferă un puternic efect antioxidant.

Mierea este produsul apicol cel mai utilizat în tratamentul virozelor comune și al afecțiunilor aparatului respirator și mai mulți cercetători consideră că ar putea avea un rol important în tratamentul simptomelor Covid-19 datorită puternicelor proprietăți antitusive și antiinflamatoare. Efectul antimicrobian al mierii naturale și beneficiile acestui produs apicol în tratamentul complementar al infecției cu coronavirus sunt subiectul unui studiu clinic în derulare din martie 2020 inițiat de Misr University for Science and Technology din Egipt.

Tratează afecțiunile care reprezintă factori de risc

Persoanele care suferă și de alte afecțiuni sunt mult mai vulnerabile în fața bolii Covid-19 și riscă să dezvoltă o variantă gravă a acesteia. Diabetul, hipertensiunea și alte boli cardiovasculare, bolile renale și cele respiratorii sunt cele mai comune afecțiuni care duc la o manifestare severă a infecției cu coronavirus. Produsele apicole sunt eficiente în prevenirea și tratamentul tuturor acestor comorbidități, ceea ce le face benefice în lupta cu boala Covid-19.

Polenul crud conține aminoacizi esențiali care susțin mușchiul cardiac și contribuie la o bună circulație sangvină. Rutina, un bioflavonoid esențial pentru vasele de sânge, este prezentă din plin în polenul proaspăt, făcându-l eficient pentru reglarea ritmului cardiac și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, are un rol important în acumularea vitaminei C în organism, care asigură sănătatea inimii (deficiența de vitamina C este una dintre cauzele principale a bolilor cardiovasculare). Polenul este bogat și în vitaminele din complexul B, în special B1 care au un rol asemănător cu insulina în metabolismul carbohidraților și efect pozitiv în prevenirea și tratarea diabetului zaharat – acționează ca un hormon modulator care contribuie la obținerea și întreținerea unui nivel glucidic mai bun.

Păstura conține minerale și oligoelemente esențiale în formarea celulelor roșii și vitamina K, un nutrient care scade riscul de atac de cord și previne ateroscleroza. Vitamina E din compoziția acestui produs apicol are efect antioxidant și întărește inima, iar consumul de păstură redă elasticitatea vaselor de sânge. În plus, păstura reglează deficitu de seleniu și astfel combate efectele negative ale consumului de tutun, un alt factor agravant al infecției cu coronavirus.

Sursă de viață și longevitate

Bătrânii sunt în mod particular mai expuși infecției cu coronavirus și mai predispuși la a avea nevoie de spitalizare în cazul contractării bolii. Cu ajutorul produselor apicole își pot crește vitalitatea și combate degradarea organismului care vine odată cu îmbătrânirea. Acestea sunt considerate hrană vie, alimente hipernutritive sunt stimulează longevitatea și contribuie la încetinirea proceselor degenerative.

Datorită concentrației ridicate de acid gras 10-HDA, lăptișorul de matcă favorizează regenerarea celulară și multiplicarea celulelor stem, cele care asigură creșterea, re-construcția și refacerea organismului. Reduce semnificativ stresul oxidativ și combate acțiunea distructivă a radicalilor liberi asupra organismului. Și propolisul stimulează dezvoltarea celulară și longevitatea – este un biostimulator și bioregulator care stimulează procesele de regenerare ale organismului și acționează ca un tonic vitaminizant general.

În plus, produsele apicole conțin mult fier și cupru, sedative naturale ale sistemului nervos care induc senzația de control atunci când ești cuprins de anxietate. Sunt o sursă naturală de energie și bună dispoziție, care combat stresul, surmenajul și instabilitatea emoțională care ne afectează în perioada de pandemie.

Sursa: Dr. Stefan Stangaciu – Presedintele societatii romane de apiterapie