Mierea se încadrează în categoria produselor apicole. Pentru cine nu știe ce sunt produsele apicole, sunt substanțele secretate sau produse de către albine prin procesul de culegere, transformare și prelucrare a unor substanțe naturale. Acestea sunt, mai apoi, colectate de om, fie din stup, fie direct de la albină (veninul de albină, de exemplu). Să aflăm, așadar, mai multe despre miere- câte tipuri există și ce beneficii promit sanatații noastre.

Mierea- scurtă definiție

Cum am menționat deja, mierea este un produs de tip apicol. Procesul de obținere a mierii constă în transformarea și prelucrarea nectarului preluat de albine din flori, care ulterior este depozitat în celulele fagurilor. Mierea nu este făcută doar pentru noi. Mierea constituie, în fapt, hrana albinelor.

Și nu care cumva să credeți că producerea mierii este vreun proces simplu. Dimpotrivă, pentru producerea mierii este nevoie de un proces complex, prin care materia prima să ajungă, în final, sub formă mierii.

Clasificarea principalelor tipurilor de miere existente în România

În funcție de proveniența materiei prime, există diferite tipuri de miere. Curioși să descoperim tipurile de miere de la noi din țară? Să începem!

1.    Mierea de salcâm

Este o miere cu un gust care se distinge prin finețe. O caracteristică diferențiatoare a mierii de salcâm este claritatea, puritatea ei. Este un tip de miere perfect, dacă vreți să va îndulciți cafeaua ori ceaiul cu ea. De ce? Pentru că nu influențează gustul. Mai trebuie știut că mierea de salcâm este singura miere care nu se cristalizează!

O miere de salcâm de calitatea este mierea de salcâm de la Albeena, o miere pură, neprocesată chimic sau termic. Gustul îi este delicat de flori, culoarea limpede și vine cu un conținut ridicat de fructoză.

Mierea Albeena este obținută din nectarul florilor de salcâm alb din zonele nepoluate ale Transilvaniei și ne prezintă proprietăți curative incredibile.

Un alt atuu al mierii de salcâm Albeena este faptul că reprezintă subtitutul perfect și de o mie de ori mai sănătos al zahărului. Nu schimbă gustul și aroma băuturilor în care este adăugată și, pe deasupra, este și ușor asimilată de organism.

Mierea de salcâm Albeena este recomandată ca:

  • energizant și tonic general natural
  • are rol antiinflamator în afecțiunile respiratorii
  • ameliorează stările de stres, oboseală și insomnie
  • stimulează imunitatea și accelerează metabolismul lent
  • calmează tusea și favorizează expectorația
  • întreține sănătatea inimii și a sistemului digestiv
  • indicată în perioadele de efort fizic și intelectual deosebit

2.    Mierea de tei

Acest tip de miere este unul dintre cele mai aromate sortimente de miere din România. Culoarea mierii de tei este galben-aurie cu ușoare nuanțe verzui. În ceea ce privește textura, mierea de tei este densă. Acest tip de miere se recomandă pentru proprietățile sale antiseptice, fiind perfectă pentru persoanele afectate de stres și insomnie.

3.    Mierea polifloră

De asemenea, o miere aromată, dar mult mai complexă decât mierea de tei. Asta pentru că împrumută foarte mult din proprietățile plantelor medicinale.

Dacă sunteți în căutarea unei mieri poliflore de calitate, va recomandăm tot un produs marca Albeena. Mierea polifloră Albeena promite calitate și naturalețe 100%, asupra căreia nu se intervine în niciun mod.

Beneficiile mierii poliflore Albeena transcend dincolo de aromă și gust. Mierea Albeena este asemeni unei lingurițe de sănătate, care se recomandă să fie consumată zilnic. În acest tip de miere găsim vitamine, enzime, minerale, acizi organici, aminoacizi, zaharuri, care acționează completându-se și oferă organismului nostru ameliorări/ remedii și tratament pentru afecțiuni ca:

• boli cardiovasculare
• ateroscleroza
• boli hepatice
• afecțiuni digestive
• boli respiratorii
• boli osoase
• simptome ale menopauzei
• cancer
• îmbătrânire precoce
• ajută la creșterea și dezvoltarea normală a copiilor, previne  sau completează deficiențele de minerale, vitamine, aminoacizi și previne aparția cariilor.

4.    Mierea de răpită

Un alt tip de miere găsită la noi, în România, mierea de răpiță se deosebește prin culoarea galben-albă, culoarea florii din care provine. Un alt factor diferențiator este textura, care este de-o consistență aparte. La gust, mierea de răpiță este puțin mai dulce decât orice alt tip de miere și are și un miros specific.

5.    Mierea de floarea-soarelui

Face notă discordantă prin aromă să florală. Poate ceea ce diferențiază, însă, mierea de floarea-soarelui cel mai bine, de restul tipurilor de miere este faptul că se cristalizează cel mai rapid.

În ceea ce privește culoarea, mierea de floarea-soarelui nu are o culoare standard. Nuanță acesteia diferă de la foarte deschisă, până la foarte închisă.

6.    Mierea de mană

Este tipul de miere care provine din lichidele dulci secretate de plante. Este o miere deosebită prin culoarea sa aproape neagră și gustul ușor amărui. Foarte interesant de știut este faptul că mierea de mană este singurul tip de miere găsit în România care nu conține polen. Datorită acestui fapt, mierea de mană este singurul tip de miere recomandat fără rețineri persoanelor alergice la polen.

7.    Mierea de castan

Mierea de castan este o miere mai închisă la culoare și are un gust puternic, pe care e aproape imposibil să-l confunzi. O altă caracteristică a mierii de castan este aportul mai mare de fructoză, în comparație cu cel de glucoză. Astfel, o miere de castan de calitate se distinge prin fluiditatea ei îndelungată.

8.    Mierea de brad

Ce trebuie să știm despre mierea de conifer este că e foarte rară. La culoare, mierea de brad este închisă, foarte intensă.

9.    Mierea de mană

Se găsește într-o culoare maronie, foarte închisă și se obține din frunzele de fag, frasin și stejar. Este un tip de miere care prezintă beneficii incredibile pentru procesul nostru digestiv.

Pe lângă aceste tipuri de miere principale, mai există, evident, numeroase alte tipuri care se găsesc și la noi în țară. De exemplu, mai amintim, mierea de coriandru, mierea de mac, mierea de cimbrișor, mierea de trifoi, mierea de mentă, mierea de zmeură și multe altele.

Cum facem diferența între tipurile de miere?

După cum cred că v-ați dat deja seama, există numeroase tipuri de miere. Diferențierea între acestea se face, în primul rând, țînând cont de  proveniență, apoi de modul de extragere, de calitatea comercială și nu în ultimul rând, de tehnologia apiculturii.

Haideți să trecem repede prin revistă aceste clasificări.

1.    Tipuri de miere în funcție de proveniență

Luând proveninența ca factor diferențiator, mierea se clasifică în:

–       Miere de nectar sau florală, cum i se mai spune. Acest tip de miere se obține prin prelucrarea nectarului și a polenului cules de albinuțe din florile plantelor melifere. Tipuri de miere de nectar: mierea de salcâm, tei, mentă, floarea-soarelui etc

–       Miere de mană sau extraflorarală este un tip de miere obținut prin prelucrarea manei. Mana este un produs obținut în mod indirect. Insecte din categoria aridelor, citadidelor, coccidelor, s.a. se hraneesc cu sucurile plantelor, după care elimină zaharurile de care nu mai au nevoie. Albinele culeg aceste produse și încep procesul de prelucrare al mierii de mană. Tipuri de miere de mană: mierea de stejar, brad, mesteacăn, fag, pin, plop, salcie, ulm, molid, arțar s.a.m.d.

–       Miere de zahăr industrial nu este în niciun caz un tip de miere naturală!

2.    Tipuri de miere în funcție de modul de extragere

În funcție de modalitatea prin care este extrasă, există diferite tipuri de miere. Acestea sunt:

– în faguri: se livrează în faguri;

– scursă liber din faguri;

– extrasă cu ajutorul centrifugii;

– obţinută prin presarea fagurilor;

– topită prin încălzirea fagurilor.

3.    Tipuri de miere în funcție de calitatea comercială

În cazul acestei clasificări, avem:

– miere de calitate superioară – A (miere de salcâm, tei etc.);

– miere de calitate inferioară – B (miere de hrişcă, iarbă neagră, etc.).

Beneficiile promise de principalele tipuri de miere

Trebuie să știți că mierea nu este doar un înlocuitor sănătos al zahărului. Mierea se recomandă și prin diversele sale proprietăți benefice sănătății noastre. Într-adevăr, mierea este ideală pentru consum, dar și pentru tratarea și ameliorarea anumitor afecțiuni și simptomelor acestora.

Mierea polifloră, de exemplu, este recomandată de specialiști în cazul oboselii fizice sau psihice, în cazul stărilor de convalescență s.a.

Este de știut că există mici diferențe între mierea polifloră de câmpie și cea din regiunile muntoase.

Mierea polifloră de câmpie prezintă proprietăți antiseptice și sedative, în veme ce cea de-a două categorie care se recomandă printr-un efect antiinfecțios. Astfel, mierea polifloră de munte este benefică în tratarea afecțiunilor de la nivelul aparatului respirator.

Prin administrare orală, mierea polifloră prezintă proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene, expectorante, antitusive, calmante, antialergice, ameliorează funcțiile celulelor hepatice, favorizează absorbția calciului și a altor nutrienți etc.

Mierea de mană așa cum vă spuneam acționează în mod benefic la nivelul digestiei, prezentând proprietăți laxative. Astfel, mierea de mană prezintă beneficii antiinflamatoare resimțite la nivelul tubului digestiv. În acest mod, consumul de miere de mană favorizează eliminarea toxinelor din corp.

Mierea de tei este recunoscută pentru efectele ei calmante, fiind un bun remediu pentru cei care se confruntă cu problema insomniilor. În compoziția mierii de tei întâlnim potasiu, calciu și mangan în cantități generoase.

În plus, datorită proprietăților sale anti-microbiene și anti-inflamatoare, mierea de tei prezintă beneficii reale în tratarea bronșitei, laringitei, astmului bronșic, a iritațiilor prezente la nivelul gâtului, s.a.m.d.

Mierea de castan este o sursă bogată de oligoelemente, mai ales magneziu, mangan, bariu și potasiu. Alături de mierea de salcâm, mierea de castan este permisă și celor afectați de diabet. Unele dintre beneficiile aduse de consumul de miere de castan este îmbunătățirea circulației sanguine.

De asemenea, mierea de castan prezintă și proprietăți cicatrizante.

Mierea de salcâm, asemeni mierii de tei, prezintă proprietăți calmante fiind recomandată atunci când treceți prin perioade stresante sau marcate de stări de insomnie. Și, desigur, asta nu e tot- mierea de salcâm este recunoscută și pentru efectele calmante pe care le oferă la nivel gastric, dar și pentru activitatea stimulentă la nivel cardiac.

În plus, mierea de salcâm prezintă și efecte expectorante, în cazul în care aveți de-a face cu afecțiuni la nivelul gâtului.

Acestea au fost principalele tipuri de miere, modul lor de clasificare și beneficiile pe care ni le promit. Și uitați, pentru o miere de calitate, produsele apicole Albeena sunt întotdeauna cea mai bună alegere.