Produsele apicole si-au castigat renumele de remedii naturale eficiente cu mult inainte de a se studia asiduu si de a intelege modul de viata al albinelor. Rezultatele cercetarilor axate pe potentialul curativ al mierii, pasturii, polenului sau laptisorului de matca se imbogatesc incontinuu si de la un experiment la altul, ne dam seama ca intregul arsenal de beneficii ale produselor apicole devine inepuizabil. Din fericire, efectele pasturii sunt active si in cazul stafilococilor S. aureus si Epidermidis.

Pastura, insa, joaca un rol cu adevarat important in sanatatea generala. Sistemul digestiv se bucura cel mai mult de beneficiile pasturii, datorita microorganismelor continute de ea.

Cand ne gandim la bacterii sau ciuperci, ne imaginam o serie  de boli si infectii, insa nu realizam ca foarte multi microbi au un rol esential in mentinerea sanatatii oricarui organism. Oamenii detin nenumarate bacterii in tractul intestinal pentru a procesa hrana si pentru a tine la distanta infectiile, iar coloniile de albine contin de asemenea, bacterii si fungi – cu acelasi rol in organism. Prin urmare, microbii din organismul albinelor si implicit, din produsele apicole, sunt esentiali pentru sanatatea si imunitatea ridicata a organismului.

pastura de albine 100gr albeena

Procesul de transformare a polenului in pastura este unul complex

De la polen la pastura are loc un intreg proces dinamic. Incepe cu albinele care ajung cu polenul la stup si-l descarca in celule, unde il imbina cu nectar si microorganisme. Timp de 12 ore, acele celule vor contine o serie de bacterii si ciuperci, apoi, timp de doua  saptamani, are loc procesul de fermentatie a acidului lactic si inmultirea fungilor (drojdii) care vor face parte din compozitia pasturii rezultate.

Sursa stabila de bacterii „bune” – probiotice – pentru digestie si imunitate

Centrul de Cercetare Apicol Carl Hayden din America a studiat de-a lungul a zeci de ani importanta microbilor simbiotici in nutritia si dezvoltarea sanatatii coloniilor de albine. De altfel, importanta simbiozei (asociere a doua organisme diferite cu beneficii pentru ambele parti) se observa in mod natural sub forma proceselor de digestie, metabolism si prevenire a bolilor. Cercetarile din Suedia au descoperit un lucru interesant: 12 bacterii diferite de acid lactic din stomacul albinelor se regasesc si in polenul fermentat de ele – de aici concluzia ca albinele lucratoare inoculeaza o serie de bacterii si enzime in polen, transformandu-l in  pastura. Aceasta difera destul de mult de polen din punct de vedere al compozitiei chimice, tocmai datorita acestor bacterii. De fapt, anumiti compusi precum vitamina K si acizii lactici  se pastreaza doar in polenul fermentat.

Bacteriile din pastura actioneaza ca antibiotice naturale si echilibreaza flora intestinala

Bacteriile pasturii sunt, in general, de tipul bacili – acestea sunt recunoscute pentru abilitatea de a produce antibiotice, acizi grasi si numeroase enzime importante care digera amidonul, proteinele, zaharurile si celuloza. Drojdiile sintetizeaza vitaminele B, iar o ciuperca – mucegai – actioneaza in mod asemanator penicilinei, la doar cateva zile de la fermentarea polenului. Acesta produce diferite enzime care ajuta in procesarea alimentelor. Toate bacteriile din pastura au actiune antibiotica, evitand dezvoltarea microbilor daunatori si protejand organismul.

Albinele produc anticorpi in urma consumului de pastura, reusind sa reziste extraordinar de bine impotriva multor infectii contagioase. Secretul acestui „scut” imunitar foarte bine dezvoltat sta in procentul de microorganisme din pastura amestecate cu enzime si vitamine. Aceleasi proprietati incredibile sunt valabile si in cazul omului, fapt care ar trebui sa-i confere pasturii o valoare speciala in randul produselor apicole si o mai mare apreciere.

Pastura are actiune puternic antibacteriana impotriva stafilococilor Aureus si Epidermidis.

Stafilococii raspandesc infectii purulente superficiale si profunde (furuncule, osteomielita, panaritiu etc.), intoxicatii sistemice si infectii urinare. Staphylococcus aureus este pentru om, cel mai frecvent microb patogen, are potential distructiv si dezvolta incontinuu rezistenta crescuta la antibiotice. S. Epidermidis are un grad de virulenta mult mai mic, provocand infectii intraspitalicesti in special printre pacientii imunocompromisi. Acesti stafilococi reusesc sa se raspandeasca in corp din ce in ce mai rapid si mai puternic, incat antibioticele nu mai au efect. Pastura, care are activitate antibacteriana foarte buna impotriva acestor microbi, poate fi consumata in locul antibioticelor sau paralel cu tratamentul, de catre persoanele cu imunitate scazuta sau cu flora bacteriana destabilizata.

Un studiu de referinta  din 2005 realizat in Lituania  a evaluat proprietatile antibacteriene ale pasturii si mierii impotriva S. Aureus si S. Epidermidis.
Rezultatele studiului au aratat ca pastura detine activitate bacteriana chiar si in concentratii mai mici, ceea ce nu este valabil si pentru miere. In plus, pastura are o putere de inhibare a stafilococilor mai mare. De cele mai multe ori, conditiile de pastrare si de procesare ale acestor produse apicole au o influenta negativa asupra proprietatilor lor, cu exceptia pasturii care isi pastreaza calitatile si nu-si pierde valoarea nutritionala. Spre deosebire de cele ale mierii, proprietatile inhibitorii ale pasturii nu depind de alti factori externi sau de alte  conditii, ele raman intacte. Stafilococul auriu este putin rezistent in fata pasturii, la fel si Epidermidis, insa in proportie mai mica. Ceea ce trebuie sa intelegem este ca aceasta „paine a albinelor” cu proprietati antibiotice naturale ajuta in controlul multor agenti patogeni din alimentatie si ulterior, in protejarea impotriva infectiilor grave care devin din ce in ce mai rezistente la medicamente si tratamente. Pastura este un aliment incredibil de sanatos care, consumat zilnic, are grija de sanatatea generala a omului si de vitalitatea organismului – lucrurile cele mai valoroase in societatea noastra moderna.