Ce este pastura?

Pastura este un produs unic, care nu poate fi sintetizat intr-un laborator, ci produs numai si numai de catre albine, in interiorul stupului. Este un produs cu adevarat incredibil, cu un continut bogat in vitamine, minerale, aminoacizi, factori antibiotici, oligoelemente, enzime si multe alte elemente esentiale organismului nostru.

Termenul de pastura vine de la latinescul pastus, care, in traducere, inseamna hrana si pasune.

Cum produc albinele pastura in fagurii din stup

Pastura mai este cunoscuta si sub denumirea de “painea albinelor”. La baza, aceasta este un amestec de miere, cu polen si fermenti lactici si reprezinta, alimentul de baza al albinelor.

Procesul de obtinere al pasturii este unul destul de complex, pe care daca incercam sa-l reducem pe intelesul tuturor se desfasoara astfel. In prima etapa, polenul este cules de albine, apoi adus in stup, unde este preluat de albinele lucratoare si amestecat cu o cantitate mica de miere si diverse enzime. In stadiul urmator, polenul este introdus in celula fagurei, unde, supus influentei florei microbiene, a umiditatii din stup si a temperaturii, ajunge la stadiul de fermetare. In aceasta etapa de fermentatie, polenul sufera o serie de transformari de natura biochimica. De-a lungul a trei luni de fermentare, polenul se transforma in pastura.

Proprietatile pasturii si beneficiile ei pentru sanatate

Pastura ascunde numeroase beneficii pentru sanatatea noastra. Si asta doar datorita proprietatilor sale. Nu-i de mirare ca este un produs recomandat persoanelor care se confrunta cu diverse afectiuni- ale tubului digestiv, la nivel hepatic, dar si in cazul persoanelor care au de-a face cu afectiuni circulatorii.

Proprietatile pasturii se trag din cele ale polenului din care este obtinuta, insa, in mod surprinzator sunt amplificate.

In compozitia pasturii de albine gasim o adevarata comoara de vitamine ( B, A, C, E, K), dar si de enzime si minerale, dintre care amintim magneziu, calciu, fier, seleniu, sodiu, zinc, potasiu, fosfor. Si asta nu e tot! Tot in pastura gasim si acid lactic si aminoacizi esentiali. Acidul lactic si proprietatile antibiotice ale pasturii fac ca aceasta sa poata fi pastrata la temperatura camerei. Fiti fara grija, nu-si va pierde niciun pic din proprietatile sale cantitative ori calitative. Tot aciditatea pasturii face ca aceasta sa fie foarte usor de asimilat de organismul nostru.

Nu-i de mirare, stiindu-i continutul, ca pastura ne ofera nenumarate beneficii pentru sanatate. In cele ce urmeaza vom trece in revista doar cateva dintre cele mai importante beneficii aduse de consumul de pastura organismului nostru.

  • In primul si-n primul rand, pastura prezinta proprietati detoxifiante puternice, ce ajuta la revitalizarea organismului nostru. De aceea, pastura este recomandata persoanelor care au de-a face cu anemia.
  • Este o buna sursa de energie si vitalitate. Si pe deasupra este si 100% naturala!       Mayasii si aztecii sunt cei care au descoperit pentru prima data proprietatile energizante     si vitalizante ale pasturii. De atunci si pana astazi, desigur, tehnologia a evoluat si astfel noi putem afla exact in ce fel ne impacteaza consumul de pastura organismul. De exemplu, ajuta la cresterea hemoglobinei din sange, la intinerirea si vitalizarea organismului. Ce sa mai, pastura este un real booster pentru energie. Asa ca, ori de cate ori va simtiti obositi, nu apelati la energizante artificiale, alegeti un supliment 100% natural, alegeti pastura!
  • Date fiind beneficiile manifestate la nivelul sistemului imunitar, pastura este recomandata cu incredere celor mici.
  • In cazul in care ne confruntam cu deficiente de minerale, nu uitati ca pastura este o sursa bogata in magneziu, zinc si altele.
  • De asemenea, consumul de pastura reuseste sa regleze si deficitul de seleniu din organism.
  • Pastura este un adjuvant natural si in cazul celor care urmaresc sa-si regleze colesterolul din sange si nivelul trigliceridelor. Asta pentru ca in pastura gasim calorii putine. Din acelasi motiv, dar si pentru ca reuseste sa ne diminueze apetitutul, pastura este recomandata cu incredere si in cazul celor care urmaresc sa piarda in greutate.
  • Pastura este si un tonic hepatic foarte bun, ajutand in mod activ la tratarea afectiunilor manifestate la nivelul ficatului.
  • Si nu in ultimul rand, consumul de pastura prezinta beneficii si la nivelul tranzitului intestinal. Astfel, este un remediu eficient in cazul constipatiei, chiar si a celei de tip cronic.

Dincolo de asta, pastura contribuie si la mentinerea sanatatii florei intestinale. Este recomandata mai ales atunci cand urmam un tratament bazat pe antibiotice.

Alergia la polen vs. pastura

Alergia la polen este deseori confundata cu o raceala usoara si asta pentru ca simptomele celor doua sunt foarte asemanatoare. Iti lacrimeaza ochii, iti curge nasul, stranuti de mama focului si, culmea, te mai mananca si fata.

Multi sunt afectati de alergia la polen si, din pacate, aproape toti sunt de parere ca orice tip de polen le face rau. Lucrurile in realitate, insa, stau diferit. Declansatorul alergiilor este polenul anemofil. Polenul anemofil este cel care se raspandeste cu ajutorul vantului. Polenul colectat si prelucrat de albine se numeste entomofil. Trebuie retinut, asadar, ca polenul entomofil- cel colectat de albine- nu prezinta  risc alergenic. Iar cel mai bun polen de acest tip este cel crud. Doua dintre produsele recomandate de noi la categoria polen crud vin din gama de produse Albeena  si este vorba despre Polenul Proaspat Congelat Poliflor de 170 gr si cel de 400 gr. Sunt produse apicole organice, care provin din stupinele din regiunile deluroase nepoluate ale Transilvaniei.

Revenind la riscurile alergenice, desi multi sustin ca pastura nu este recomandata celor alergici la polen, s-a demonstrat ca lucrurile nu stau tocmai astfel. Daca vorbim de o pastura de calitate, trebuie stiut ca aceasta nu produce niciun fel de alergii, chiar nici celor care nu rezista in fata polenului. Atentie, insa! Celor care au de-a face cu diabetul, pastura nu le este recomandata!

Pastura cruda de la Albeena se incadreaza cu brio in categoria pasturii de calitate. Este un produs apicol 100% organic, ca oricare dintre toate celalalte produse din portofoliul producatorului.

Cum se consuma polenul de albine? Dar pastura?

Diferenta dintre pastura si polenul de albine se remarca atunci cand tragem linie beneficiilor pe care ni le promite fiecare in parte.

Atat din punct de vedere nutritiv, cat si terapeutic, pastura este net superioara polenului de albine. De mentionat ca puterea terapeutica a pasturii este de trei ori mai mare decat cea a polenului.

Insa, nu putem face exces de pastura! Si nu pentru ca ne-ar dauna noua, ci pentru ca excesul nostru ar dauna albinelor. Sa nu uitam ca pastura este, in definitiv, hrana micutelor harnicute. Asadar, pastura este aur, dar polenul este un substitut minunat!

Cum se administreaza polenul de albine?

Luam exemplu Polenul Proaspat Congelat Poliflor de la Albeena. Se recomandat utilizarea interna zilnica, cu o doza de 10 g / zi. Mai exact, este vorba despre o lingurita, administrata dimineata, inainte de masa.

Daca se utilizeaza polenul in scop de tratament pentru consolidarea sanatatii noastre, atunci doza zilnica poate creste la 20g/ zi, in cure de cate trei luni, de doua ori pe an.

Iar atunci cand polenul proaspat de albine devine adjuvant in scopul unor apiterapii specifice, atunci doza poate ajunge chiar si la 50g de trei ori pe zi.

Cum se administreaza pastura?

Si in acest caz, ne folosim ca exemplu tot de un produs marca Albeena- Pastura de 100 g. Se recomanda o utilizare zilnica, interna, in cure de minimum 6 saptamani. In ceea ce priveste doza recomandata atat pentru cei mici, cat si pentru adulti se recomanda 1 lingurita pe zi, de preferat cu aproximativ 30 de minute inainte de servirea micului-dejun.

Pastura si polenul- intrebari frecvente

Una dintre cele mai frecvent ridicate intrebari, atunci cand vine vorba atat despre pastura, cat si despre polenul de albine este urmatoarea: putem consuma pastura si polen de albine in acelasi timp?

Raspunsul simplu si la obiect este ca da. Cele doua nu se anuleaza si nici nu provoaca reactii adverse atunci cand sunt consumate concomitent. Desigur, nu se recomanda excesul nici in cazul uneia, nici in cazul celeilalte. Important este sa consumam cu masura atat polenul de albine, cat si  pastura si sa ne documentam intotdeauna de beneficiile acestora si posibilele contraindicatii.

Pe final, va recomandam inca un produs marca Albeena. Este vorba despre Pastura cu Vitamina C. Este o pastura naturala care  vine sub forma de comprimate masticabile si reprezinta un produs anpiterapeutic premium si unic in tara noastra. In cazul acestui produs, ni se ofera un adaos de vitamina C, ceea ce nu face decat sa intensifice proprietatile imunostimulatoare ale pasturei de la Albeena.

Pastura cu Vitamina C de la Albeena reprezinta un supliment alimentar, care vine ca adjuvant si nicidecum ca un inlocuitor al unui regim alimentar echilibrat si sanatos!

In concluzie, despre pastura numai de bine! Este unul dintre cele mai complexe remedii pe care le are de oferit natura. In pastura gasim majoritatea substantelor nutritive importante pentru o functionare otpima a organismului nostru. Asadar, pastura ar trebui integrata obligatoriu in alimentatia zilnica a fiecaruia- de la cel mai mic, la cel mai mare. Mare grija insa, la excese, pentru ca, asa cum am spus- pastura nu este doar a noastra, este, pana la urma, hrana albinelor. De aceea, recoltarea pasturii este foarte rara!